Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ŠANCA: Na zvýšenie platov učiteľov môže minister využiť eurofondy

Tlačová konferencia strany Šanca. Foto: TASR

Ministerstvo školstva reagovalo, že platy pedagogických zamestnancov nie je možné priamo zvýšiť z eurofondov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Ak by pomoc učiteľom považoval minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) za svoju prioritu, prostriedky nájde a do pondelňajšieho (25.1.) štrajku môže zrealizovať viacero krokov, ktoré by im pomohli. Tvrdí to mimoparlamentná strana Šanca.

"Minister by napríklad mohol na chystanom štvrtkovom (21.1.) stretnutí učiteľom povedať, že jeho ministerstvo presmeruje 190 miliónov eur z nezmyselných projektov tam, kde ich je najviac treba a začne na tom okamžite pracovať," uviedla líderka strany Eva Babitzová. Ako dodala, hoci ministerstvo tvrdí, že tieto prostriedky sa nedajú použiť na zvýšenie platov, podľa nej sa môžu využiť na príplatky pre začínajúcich učiteľov, ako aj skúsených učiteľov, ktorí ich zaškoľujú. Takisto sa z nich dá prispieť učiteľom, ktorí zavádzajú nové metódy vyučovania.

"Keby Draxler okamžite zadal svojim úradníkom prípravu projektového zámeru a výzvy na predloženie projektu, na pondelok zvolal Komisiu pri Monitorovacom výbore pre Operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os 1 Vzdelávanie, mohol by ešte v ten deň podpísať výzvu na prípravu národného projektu na zvýšenie ohodnotenia učiteľov a predstúpiť s ňou pred učiteľov," argumentovala Babitzová. Hoci podľa nej príprava a schvaľovanie projektu potrvá pár týždňov, oprávnené náklady vznikajú dňom vypísania výzvy. Nárok na príplatky by tak učiteľom mohol vzniknúť už od 1. februára, aj keď by ich na výplatnej páske uvideli až v apríli alebo máji.

Ministerstvo školstva reagovalo, že platy pedagogických zamestnancov nie je možné priamo zvýšiť z eurofondov. "To je úplne základná a známa vec. T. j. nie je možné zdroje štátneho rozpočtu nahrádzať zdrojmi EÚ," upozornil rezort.

Cieľom všetkých projektov, ktoré budú financované z prioritnej osi Vzdelávanie v oblasti regionálneho školstva, je podľa ministerstva zvýšenie kvality poskytovaného vzdelávania, jeho obsahu, foriem a metód, ako aj materiálne vybavenie škôl. "Všetky tieto aktivity sa budú realizovať v spolupráci a za účasti pedagógov, ktorí budú môcť aktívnym spôsobom participovať na realizácii projektov a byť aj finančne ohodnotení. Projekty poskytnú tak možnosti vzdelávania pedagógov, ako aj finančného ohodnotenia za spoluprácu pri realizácii jednotlivých aktivít," dodalo. Ide napríklad o tvorbu učebných zdrojov, metodík, programov a pod.

"Pre informáciu, v programovom období 2007-2013 v rámci OPV bolo takýmto spôsobom pedagógom z národných projektov vyplatených cca 46,4 milióna eur," zdôraznil rezort. Taktiež všetky doteraz schválené zámery národných projektov, ktoré boli odsúhlasené Komisiou 18. septembra minulého roku obsahujú aktívne zapojenie pedagógov. "Odhadovaný objem finančných prostriedkov, ktoré pôjdu priamo pedagógom predstavuje cca 37,6 milióna eur," uviedol rezort školstva.