Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sankcie za stiahnutie výpovede sestry podľa R. Fica platiť nemusia

Predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová v utorok potvrdila, že peniaze budú od sestier, ktoré výpovede stiahli, vymáhať.

Bratislava 20. januára (TASR) - Sankciu 3300 eur, ktorá hrozí protestujúcim sestrám pre stiahnutie výpovede, podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) platiť nemusia. Tá vyplýva z dohody o solidarite, ktorú podpisovali spolu s výpoveďou. V nej sa deklaruje, že pokiaľ sestra od výpovede ustúpi, zaplatí sesterskej komore či odborom do týždňa 3300 eur. Peniaze majú ísť do fondu pre úhradu strát tých, ktorí zmluvu dodržali.

"Hovorím to ako právnik, veľmi presvedčivo a jasne, tento podpis, ktorý vynútili organizátorky týchto protestov od zdravotných sestier, má nulovú hodnotu. Je to jednoducho nulitný právny akt. Nikto od žiadnej zdravotnej sestry, ktorá naspäť vzala svoju výpoveď, nedostane nikdy ani jeden jediný cent," vyhlásil dnes Fico s tým, že to je jasné aj prvákovi na práve. Tento postup označil za zastrašovanie.

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová v utorok (19.1.) potvrdila, že peniaze budú od sestier, ktoré výpovede stiahli, vymáhať. Teraz však nie je podľa jej slov na riešenie tejto otázky čas, keďže sa riešia výpovede. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká považuje túto diskusiu za snahu o odkláňanie od hlavnej témy. Poznamenala, že v tomto prípade ide o dohodu medzi jednotlivými pracovníkmi vo výpovediach.

Záväzok, že v prípade odvolania výpovede zaplatí sestra odborovej organizácii sumu 3300 eur, považuje za neštandardný a z hľadiska vymáhateľnosti problematický aj docent trestného práva a lekár Peter Kováč. "Sumu odborová organizácia zjavne určila tak, aby bola likvidačná. Existuje riziko, že takýto záväzok môže byť považovaný za úžeru, a teda za neplatný právny úkon," skonštatoval.

Zdravotné sestry v sprievode podporili rodinní príslušníci aj košickí kolegovia

Zdravotné sestry, ktoré podali hromadné výpovede v prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana, sú odhodlané na svojich požiadavkách zotrvať. Aj za cenu, že prídu o prácu. Deklarovali to dnes popoludní na stretnutí na Námestí legionárov pred budovou Divadla Jonáša Záborského, kde súčasne verejne prejavili nespokojnosť s ignorovaním svojich požiadaviek. Prišli ich podporiť aj rodinní príslušníci a zdravotníci z Košíc. S transparentmi, horiacimi sviečkami, lampášmi a lampiónmi sa potom vydali na pochod ku konkatedrále sv. Mikuláša do centra mesta. Sprievod tvorilo asi 500 zhromaždených.

Na snímke vpravo predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká a vľavo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.
Foto: TASR/Martin Baumann
Ako uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, dnešné stretnutie iniciovali za záchranu nemocnice v Prešove. Svojím sprievodom v centre mesta chceli upozorniť slovenskú verejnosť na to, že prešovskej nemocnici sa pre výpovede sestier vyhráža ministerstvo zdravotníctva zrušením, prípadne výrazným obmedzením jej činnosti. Podľa jej slov toto rozhodnutie by spôsobilo zásadne obmedzenie dostupnosti kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre celý región. Kavecká uviedla, že vláda odvracia pozornosť od najdôležitejšieho argumentu, ktorým je nedostatok kvalitných zdravotných sestier. Na zlý stav zdravotníctva upozorňujú posledné štyri roky. „A žiaľ, nikto nás nepočúva, nikto s nami nerokuje, nediskutuje o probléme. Nemôže to byť iba monológ, potrebujeme dialóg, aby skutočne došlo k nejakým riešeniam,“ uviedla.

Sviečky v rukách protestujúcich mali symbolizovať pietny akt. „Sme smutné a zúfalé, pretože skutočne prichádzame o sestry,“ povedala Kavecká. Pre TASR potvrdila, že odborári zvažujú ďalšie protestné aktivity. Kde a kedy, zatiaľ nebudú zverejňovať.

Prešovská odborárka Beáta Čonková uviedla, že nie je pravda, že sestry, ktoré dali výpovede, chcú nemocnicu zrušiť. „Chceme poukázať na to, že je potrebné zlepšiť podmienky v zdravotníctve. Z nás ju nikto nechce zrušiť. My sme pacientov neopustili. Každá jedna sestra pri svojom pacientovi je. Ale akonáhle sa cíti zle, je chorá, nemôže ich ohroziť. Sú natoľko uvedomelé, že nechcú ohroziť pacientov, a preto sú na PN,“ povedala Čonková. Podľa jej vyjadrenia na dnešnom pochode sa nezúčastnili žiadne sestry vypísané na PN, ostali doma, ale poslali za seba rodinných príslušníkov.

Jedna zo štrajkujúcich sestier Erika Basariková povedala, že už pri podávaní výpovedí vedeli, že tento boj bude ťažký. „Lebo táto vláda nás ignoruje. Je to smutné, že bojujeme za svoje práva a nikto nás nechápe. Pritom nechceme žiadne milióny, len za našu prácu zaplatené tak, ako si zaslúžime. Pretože sa nestaráme o stroje, ale o ľudí. Pri pacientovi sme nonstop, najprv je tam sestra, až potom lekár.“ Svoju prácu miluje, ale na výpovedi trvá a je presvedčená, že si nájde niečo iné.

Hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková zaslala médiám vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že vedenie nemocnice sa od dnešného pochodu dištancuje. Zamestnanci, ktorí to myslia s nemocnicou skutočne dobre, ostali pri lôžkach pacientov a podpísali Výzvu za zachovanie nemocnice v pôvodnom rozsahu. Pod túto iniciatívu dalo svoj podpis 832 zdravotníkov z celkového počtu 1800 zamestnancov nemocnice.

„Práve aktivitami sestier, ktoré podali výpovede a sú na PN a OČR, je situácia v nemocnici komplikovaná. Myslíme si, že v tejto situácii nemá z ich strany význam robiť akciu na námestí, oveľa zmysluplnejšie by bolo vrátiť sa k pacientom. Nehovoriac o tom, že ide o tému, ktorú primárne iniciovala zamestnankyňa nemocnice Ľubica Staroňová a za ktorú bola Komorou sestier a pôrodných asistentiek verejne odsúdená,“ píše sa vo vyhlásení.

Dôvodom možných zmien v prešovskej nemocnici po 1. februári sú výpovede sestier. Ak ich nestiahnu, dôjde k vynútenej organizačnej zmene, ktorá bude smerovať k súčinnosti okolitých zdravotníckych zariadení.

K dnešnému dňu v prešovskej nemocnici trvá na svojej výpovedi 318 sestier. Z pôvodného počtu 77 výpovedí sestry stiahli. Nemocnica prijala 88 nových sestier. Dnes bolo na PN a OČR 179 zamestnancov nemocnice.

ŠANCA: So sestrami treba rokovať, premiér by mal pomôcť ku kompromisu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal so sestrami rokovať a pomôcť nájsť kompromis, po ktorom by svoje výpovede stiahli a neodišli z nemocníc. Poukazuje na to mimoparlamentná strana Šanca.

Na snímke Viliam Novotný
Foto: TASR/Martin Baumann
"Minister pri presadzovaní zákona o odmeňovaní zdravotníkov ignoroval požiadavky sestier a nereagoval ani na ich opakované výzvy na rokovanie... Smer-SD tak svojou aroganciou vedie mnohé nemocnice do krízového stavu," povedal podpredseda strany Viliam Novotný. Podľa jeho slov ak bude Fico sestry ignorovať, preberá zodpovednosť za možné ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Premiér v utorok (19.1.) sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje.

Novotný povedal, že schválený zákon garantuje sestrám v štátnych nemocniciach v priemere o 100 eur nižšie platy, aké už v súčasnosti dosiahli. "Navyše vôbec nerieši odstupňovanie odmeňovania podľa odpracovaných rokov, čo bola zásadná požiadavka sestier," uviedol.

Pre dosiahnutie dohody treba podľa Novotného zabezpečiť odmeňovanie minimálne na úrovni, ktorú im garantoval zákon z roku 2011. Tvrdí tiež, že treba zabezpečiť krytie vyšších miezd v nemocniciach navýšením rozpočtu pre zdravotníctvo o 55 miliónov eur, "ktoré vláda sľúbila, ale nedodržala".

Predstaviteľky sestier sa na premiéra obrátili v utorok (19.1.) prostredníctvom otvoreného listu. Pre súčasnú situáciu v zdravotníctve ho žiadajú o stretnutie, pretože, ako tvrdia, od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sa ho nedočkajú.

Premiér im odkázal, že minister má jeho dôveru a rezort je vo vyjednávaniach aktívny. Právo sestier na iný názor či na "nejakú formu protestu" rešpektuje. Ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur, ktoré sú finančne kryté.

Chápe však, že každý by chcel viac. "Ale poďme si to schválne porovnať. Platy zdravotníkov a sestier stúpli za vlády Ivety Radičovej o päť eur v priemere, za nás o 190 eur v priemere. Tak o čom sa máme baviť?" dodal.

Ministerstvo odmietlo, že by sa sestrám mali platy po prijatí zákona znižovať. Sestry sa o tom majú presvedčiť v platových dekrétoch. Sestry tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Hromadné výpovede v nemocniciach označil za protest proti zvyšovaniu platov.