Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS a OĽaNO-NOVA budú iniciovať odvolávanie ministra J. Richtera

Na archívnej snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Michal Svítok

Na Slovensku existuje zariadenie, v ktorom je štátom tolerované a zakrývané týranie detí, ich bitie, sexuálne zneužívanie a znásilňovanie, povedal Sulík.

Bratislava 1. marca (TASR) - Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA budú iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) za to, že jeho rezort neodňal akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder SaS Richard Sulík s tým, že Richterov verdikt je netolerovateľný.

"Na Slovensku existuje zariadenie, v ktorom je štátom tolerované a zakrývané týranie detí, ich bitie, sexuálne zneužívanie a znásilňovanie. Napriek tomu, aké hrôzy boli popísané a medializované a celá krajina mohla v priamom prenose počuť, čo sa tam dialo, akreditácia ostáva," povedal Sulík.

Podľa jeho slov SaS a OĽaNO-NOVA chcú, aby sa rodičia nemuseli báť o svoje deti, ak ich zveria profesionálom, a ak ich deti zídu na šikmú cestu, aby sa dovolali pomoci. "Tým, čo sa stalo dnes, rodičia túto istotu stratili. Bude roky trvať, kým sa obnoví dôvera vo všetky centrá, domovy, školy či škôlky," myslí si Sulík.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová tvrdí, že nič absurdnejšie a zhýralejšie si nevie predstaviť, než keď ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prikrýva zneužívanie detí. "Je to svedectvom, ako sa štát vzdáva ochrany svojich detí. Zasadíme sa preto všetkými silami o to, aby bol Richter odvolaný pre jeho neschopnosť zabrániť takýmto situáciám," odkázala.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) vyhlásila, že minister Richter urobil historický precedens. "Oddnes možno v zariadeniach systémovo týrať svojich klientov. Je to nepochopiteľné a absurdné. Richter povýšil politický záujem nad ochranu detí," dodala.



Na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia pléna stačí 30 podpisov poslancov. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) potom bude musieť zvolať rokovanie do siedmich dní.

Minister práce dnes vyhlásil, že neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie.

"Niektoré šetrenia však ešte prebiehajú, ak poukážu na závažné pochybenia, budeme operatívne konať," povedal Richter. Rozhodnutie je teda aktuálne k dnešnému dňu. "Ak budú ukončené ďalšie šetrenia, budeme o nich priebežne informovať," uviedol minister. Situácia v Čistom dni by sa mala podľa neho došetriť do konca tohto roka.

Richter nechcel priamo odpovedať, či vyjadrenia chovancov pre médiá, ktoré naznačovali možné zneužívanie v centre, považuje za pravdivé alebo nie. Tvrdí, že v tejto situácii nezohráva úlohu politika, ale predstaviteľa správneho orgánu. "A ten rešpektuje doterajšie rozhodnutia súdov a orgánov činných v trestnom konaní," uviedol. Svedectvami z médií sa má podľa neho zaoberať polícia.

Odobrať centru akreditáciu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie v polovici septembra minulého roka. Ako sa rezort pozerá na to, že rozhodol inak, ako odporúčala jeho akreditačná komisia? "V tom konkrétnom čase generálna prokuratúra povedala, že ide obnovovať viaceré konania. Nový impulz bol aj zo strany prezidenta policajného zboru," povedal Richter.

Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia. Čistý deň podozrievala z údajného sexuálneho zneužívania svojich klientok. Poslanecký prieskum tiež podľa opozície ukázal, že v oblasti ochrany práv detí "tam dochádza k opakovanému zlyhaniu". Vedenie Čistého dňa obvinenia odmietlo.