Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SaS: Antiteroristické zákony zvýšia riziko nacionalizmu

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na dnešnej tlačovej konferencii to v reakcii na schválenú legislatívu povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Antiteroristické zákony, prijatím ktorých Smer-SD zavŕšil posilnenie budovania policajného štátu, zvýšia na Slovensku riziko nacionalizmu. Na dnešnej tlačovej konferencii to v reakcii na schválenú legislatívu povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Stalo sa to, na čo sme upozorňovali. V mene pseudoboja proti terorizmu bola schválená legislatíva, ktorá umožní terorizovanie občanov. Nemáme viac bezpečnosti, ale máme viac opozičnej kolaborácie a menej slobody," myslí si Galko.

Exminister obrany je presvedčený, že predĺžením doby, počas ktorej môžu byť ľudia zadržaní, sa nijako nezvýši ochrana občanov pred terorizmom. "Dosiahlo sa len posilnenie represívnych zložiek štátu bez toho, aby ich nové právomoci boli vyvážené väčšou verejnou kontrolou. Hrozí tak, že polícia a tajné služby budú vo väčšej miere ako doteraz zneužívané vládnymi politickými silami na svoje ciele. Pod pláštikom boja proti terorizmu môžu byť perzekvované nezávislé médiá, ale aj opozičné strany či aktivisti," povedal poslanec.

Galko kritizoval, že Smeru-SD pomohli so schválením novely Ústavy SR poslanci Mostu-Híd. "Má to aj symbolický význam. Opätovne sa našiel v opozícii niekto, kto pomohol vláde formovať Slovensko spôsobom poškodzujúcim občanov, slobodu a demokraciu. Vyvstáva tak otázka, či sú dnešné opozičné strany pri priaznivom volebnom výsledku schopné zostaviť vládu, či niektorá nezradí a zostaví vládu so Smerom-SD," dodal.

Tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus je presvedčený, že sa začala bagatelizovať téma nacionalizmu. "Máme tu príklad z Francúzska, kde sa ukázalo, že strašenie občanov môže viesť až k tomu, čo sa stalo v tamojších regionálnych voľbách, keď Marine Le Penová spolu so svojou neterou získali viac ako 40 percent. Toto považujem za reálne riziko, ktoré hrozí aj SR, akurát s tým rozdielom, že nacionalistické sily na Slovensku nereprezentujú ani tak fašistické hnutia a strany, ale najmä Smer-SD," uzavrel.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes odkázal, že sa netreba obávať nerovnováhy medzi prijatými opatreniami v boji proti terorizmu a ochranou ľudských práv. "Sú to ustanovenia, ktoré ani zďaleka nejdú tak ďaleko, ako to vidíme v protiteroristických úpravách v iných štátoch,“ povedal Fico.

Kritikom odkázal, že Slovensko novú právnu úpravu v tejto oblasti potrebovalo. „Faktom ostáva, že s výnimkou štandardných právomocí, ktoré má k dispozícii tak polícia alebo spravodajské služby, sme nemali v našom právnom poriadku špeciálne ustanovenia, ktoré by sa dotýkali trestných činov súvisiacich s terorizmom,“ zdôvodnil. Rovnako boli podľa premiéra potrebné aj špeciálne procesnoprávne ustanovenia, ktoré by umožňovali orgánom činným v trestnom konaní efektívnejšie pracovať s takýmito nebezpečnými páchateľmi.

Fico ocenil postoj parlamentu a poďakoval sa aj opozičným poslancom, vďaka ktorým sa našla potrebná väčšina na zmenu Ústavy SR. "Samotné schválenie zmeny ústavy potvrdzuje, že je tu schopnosť politických strán bez ohľadu na to, aké majú stranícke tričká, dohodnúť sa na vytvorení ústavnej väčšiny, a nie je to prvýkrát," ocenil.

Poslanci Národnej rady SR dnes dopoludnia schválili novelu Trestného zákona, ako aj zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré prinášajú polícii, prokuratúre, súdom a tajným službám rad oprávnení v boji proti terorizmu. Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Za jeho prijatie dnes hlasovalo 78 poslancov. Ešte v utorok (8.12.) zmenil Smer-SD za pomoci hlasov opozičného Mosta-Híd Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.