Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Bežní chovatelia psov sa dostali do zákona kvôli stanovisku vlády

Na snímke poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS). Foto: TASR/Jakub Kotian

Parlament novelu z dielne liberálov odobril 14. februára.

Bratislava 17. februára (TASR) - Slovensko sa stalo "hundenmafiou" pred celou Európou a tzv. antimnožiteľský zákon konečne poskytne prehľad o tom, kto, ako a v akom rozsahu chová a predáva psy. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec SaS Martin Poliačik po kritike ministerstva pôdohospodárstva a strany Most-Híd, ktorá sa vzniesla voči tomuto zákonu. Parlament novelu z dielne liberálov odobril 14. februára.

SaS tvrdí, že bežní chovatelia psov boli do antimnožiteľského zákona doplnení až na základe stanoviska vlády. "Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby sa definitívna podoba zákona čo najviac priblížila predstavám ochrancov zvierat i chovateľov psov. Na Slovensku vzniklo chovateľské eldorádo a stali sme sa najväčším ilegálnym vývozcom šteniat. Pôvodný návrh SaS sa týkal len množiteľov, ktorí nie sú združení v chovateľských zväzoch a nemajú oficiálne chovné stanice. Vláda vo svojom stanovisku takéto delenie odmietla. Preto v pozmeňovacom návrhu bola zavedená povinnosť živnosti pre všetkých chovateľov," vysvetľuje Poliačik s tým, že na danú tému boli navrhovatelia pripravení rokovať a s touto požiadavkou kontaktovali ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) ešte vlani v novembri.



Názor SaS je, že každý príjem má byť zdanený a platí to aj pre chovateľov psov, ktorí doteraz požívali neštandardné výhody, keďže sa na predaj šteniat nevzťahovali dane a chov bol neregulovaný. "O zákone sme naďalej pripravení rokovať. Ide nám hlavne o to, aby po siedmich rokoch našej snahy konečne prestali trpieť a zomierať psy v hrozných podmienkach. Do mája, kedy má zákon vstúpiť do platnosti, je čas ho upraviť. My sa len potešíme, keď sa myšlienkou vrátime čo najviac k nášmu pôvodnému návrhu," doplnil Poliačik.

Či protimnožiteľský zákon postihne aj poctivých chovateľov, záleží podľa jeho slov najmä na postoji vlády. "Tá predsa podľa vlastných slov dosahuje vysokú úspešnosť v kontrole a postihovaní daňových podvodníkov. Na tieto kontroly môže následne nadviazať dohľad nad podmienkami chovu a zistené nedostatky budú môcť štátne orgány trestať," uzavrel.

Koaličný poslanec Peter Antal (Most-Híd) dnes vyhlásil, že jeho strana požiada prezidenta SR Andreja Kisku, aby túto novelu nepodpísal. Antal uznal, že myšlienka a úmysel SaS prijať takúto právnu úpravu sú dobré. "Ale konečný výsledok, ktorý vzišiel z hlasovania, je žiaľ veľmi nešťastný. Výsledok je taký, že sme neprijali žiadny antimnožiteľský zákon, ale právnu normu, ktorá výrazne zasiahne tisíce chovateľov," upozornil Antal. Podľa jeho slov novela hovorí, že "ak chovám čo i len jednu fenku, predám čo i len jedno šteniatko, stávam sa zo zákona podnikateľom a musím si vybaviť živnosť, inak porušujem tzv. regulovaný chov". Koaličný poslanec preto tvrdí, že je to veľmi zlá novela, ktorá urobila podnikateľov aj z ľudí, ktorí ani nemôžu podnikať. Ide napr. o ľudí v štátnej službe.

Matečná dnes uviedla, že jej rezort poslancov z SaS na nedostatky novely upozorňoval, avšak tí podľa nej pripomienky legislatívnej rady vlády do návrhu nepremietli. Situáciu bude preto riešiť veľká novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá sa bude komplexne zaoberať aj bojom proti tzv. množiteľom psov.

Novelu zákona o podmienkach držania psov podporili opoziční poslanci, ktorí však nemajú v parlamente väčšinu. Právna norma prešla vďaka tomu, že za ňu zahlasovalo aj päť poslancov koaličného Smeru-SD. "Podľa mňa nepostrehli, že sa to zvrhlo iným smerom, neviem, prečo to podporili. Zamrzelo ma to. Ja som vysvetľoval, prečo je zákon zlý," uzavrel Antal.