Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Briti vo voľbách odmietli radikalizmus aj viac Európy

Martin Klus Foto: TASR/Štefan Puškáš

Briti mali podľa liberálov poslať tri odkazy.


Bratislava 8. mája (TASR) – Britskí voliči posielajú po štvrtkových voľbách (7.5.) do sveta tri zásadné odkazy. Tvrdí to Martin Klus z opozičnej strany Sloboda a Solidarita. Tie sa týkajú radikalizmu, hospodárskeho systému a vzťahu k Európe.

"Radikalizmus vo Veľkej Británii nemá šancu. Briti si evidentne dostatočne uvedomujú, že na národnej úrovni je potrebné tvoriť, nielen bezhlavo kritizovať," informoval TASR tímlíder SaS pre zahraničnú politiku.

Tí si podľa Klusa tiež zároveň uvedomili, že meniť nastavenie hospodárskeho systému, ktorý na rozdiel od sveta okolo nich prináša nové pracovné miesta i adekvátny sociálny štandard, by bolo strelou do vlastného kolena.

"Toto uvedomenie pravdepodobne prišlo až vo volebnej miestnosti, avšak pre svet okolo Veľkej Británie je to silný signál, ktorou cestou sa pri získavaní dôvery voličom uberať," konštatoval Klus.

Heslo "Potrebujeme viac Európy" je v Británii podľa Klusa po týchto voľbách na čiernej listine. "Ak Cameron, úspešne zostaví vládu a v rámci koalície vybojuje mandát na naplnenie "nových vzťahov s Európskou úniou", ktoré sľúbil, tak nás do konca roka 2017 čaká nielen referendum o zotrvaní Británii v únii, ale aj mesiace zaujímavých diskusií o podobe únie ako takej," uviedol.

Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona získala vo voľbách väčšinu, podľa priebežných výsledkov obsadí viac ako 330 zo 650 parlamentných kresiel. Cameron ostane v premiérskom úrade v silnejšej pozícii než v minulom volebnom období. Podľa jeho vlastných slov oznámi kráľovnej Alžbete II., že má dostatočnú podporu na vytvorenie vlády. Cameron dnes vyhlásil, že po víťazstve vo voľbách bude pokračovať s presadzovaním plánovaného referenda o členstve Británie v Európskej únii.