Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SaS chce, aby ročná diaľničná známka platila 365 dní

Na snímke internetová stránka NDS na kúpu E-známky. Foto: TASR- Štefan Puškáš

V súčasnosti totiž platí diaľničná známka od januára jedného roka do konca januára nasledujúceho roka.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Ročná diaľničná známka by mala platiť 365 dní. Myslia si to poslanci opozičnej strany SaS. Na aktuálnu schôdzu Národnej rady (NR) SR preto predložila skupina poslancov strany Miroslav Ivan, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Jozef Rajtár a Milan Laurenčík novelu zákona o diaľničnej známke, ktorou chcú takúto zmenu zaviesť do praxe.

V súčasnosti totiž platí diaľničná známka od januára jedného roka do konca januára nasledujúceho roka. Podľa liberálov je to však nespravodlivé pri kúpe ročnej známky v priebehu roka, keďže jej platnosť je len do januára nasledujúceho roka.

"Ročná diaľničná známka je jediný inštitút, ktorý v skutočnosti ale nie je platný rok," konštatoval na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR poslanec Ivan. Podľa neho takto štát za rok nespravodlivo vyberá od vodičov 2,8 milióna eur navyše.

Keby však ročná známka platila 365 dní, podľa Ivana by sa tým zvýšil komfort motoristov, a to by spôsobilo aj rast predaja ročných známok. Podľa Ivana sa teda netreba obávať nejakých výpadkov výnosov po zavedení ročných známok s platnosťou 365 dní.

Podľa jeho prepočtov by bol tento výpadok v priebehu roka približne na úrovni 150.000 eur. Verí tak, že tento návrh by mohol v parlamente prejsť do druhého čítania. Účinnosť novely navrhujú liberáli od 1. marca 2018.