Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS chce prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Považujeme za korektné, aby občania vedeli, akú odmenu dostávajú za svoju činnosť nimi volení zástupcovia, zdôvodnil na dnešnej TK poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Igor Bendík.

Bratislava 18. novembra (TASR) – S návrhom prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov prichádzajú členovia strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorí pôsobia v zastupiteľstvách mestských častí Bratislavy aj jej kraja.

"Považujeme za korektné, aby občania vedeli, akú odmenu dostávajú za svoju činnosť nimi volení zástupcovia. Tieto odmeny by mali byť známou informáciou," zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii jeden z predkladateľov návrhu, poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Igor Bendík.

Vďaka jeho aktivitám tento návrh už v marci prijali poslanci v Karlovej Vsi, neskôr v Dúbravke a Novom Meste. "Zverejňovanie odmien raz mesačne má byť aj prevencia, umožniť tiež obyvateľom jednoduchú kontrolu verejných funkcionárov. Keby to bolo platné, nestalo by sa, že v minulom volebnom období starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková poberala trinásty plat, na čo nemala nárok," konštatoval Bendík.

Aj podľa poslanca BSK a Petržalky Jána Karmana odmeny komunálnych poslancov by mali byť prehľadným spôsobom normálne prístupnou verejnou informáciou na príslušnej webovej stránke. Tieto údaje musí samospráva poskytnúť aj teraz na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

"Občan sa však k tomu ťažko dopátra. Musí prácnym spôsobom kalkulovať napríklad aj podľa počtu komisii, v ktorých poslanec je. Chceme to zjednodušiť. Návrh pripravujeme pre zastupiteľstvo BSK. Máme záujem, aby ho prijalo aj mesto a ostatné mestské časti," uviedol pre TASR Karman.

"Naším cieľom je zapojiť do tejto iniciatívy celú Bratislavu, od najnižšieho po najvyšší stupeň riadenia," dodal predseda poslaneckého klubu v zastupiteľstve BSK Vladimír Sloboda.