Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS chce zmeniť zákon o občianstve, o pomoc žiada Most

Na archívnej snímke zľava Peter Osuský, Jana Kiššová a predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Michal Svítok

Novela zákona má vrátiť stav pred leto 2010, kedy prvá vláda Roberta Fica prijala zákon odoberajúci ľuďom slovenský pas.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Peter Osuský, Ondrej Dostál a Martin Poliačik (všetci SaS) navrhujú zmeniť zákon o štátnom občianstve tak, aby ľudia už neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu. Novela zákona má vrátiť stav pred leto 2010, kedy prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) prijala zákon odoberajúci ľuďom slovenský pas.

"Predkladaný návrh zákona rieši problém odnímania štátneho občianstva systémovo a obnovuje pôvodný právny stav existujúci do 16. júla 2010, keď jedinou formou straty štátneho občianstva bolo prepustenie zo štátneho zväzku na vlastnú žiadosť," vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci.

Navrhujú aj to, aby bývalí občania SR, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon, mohli znovu získať občianstvo SR bez toho, aby museli spĺňať podmienky, ktoré sa inak pre nadobudnutie občianstva vyžadujú.

Novela opozičných poslancov nemá šancu na úspech bez podpory z koalície. Dostál sa obrátil so žiadosťou o podporu na Most-Híd. Predsedovi koaličnej strany Bélovi Bugárovi poslal otvorený list. Pripomína mu v ňom, ako zákon prvej Ficovej vlády kritizovali, podali ho na Ústavný súd SR a za vlády Ivety Radičovej sa ho pokúšali neúspešne zmeniť.

"Dnes je Most­Híd opäť súčasťou vládnej väčšiny a jeho koaličnými partnermi sú Smer­SD aj SNS, ktoré protiústavnú novelu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 presadili. Obe strany pritom deklarujú, že sa zmenili a že protimaďarský nacionalizmus, ktorý bol v ich politike prítomný, a ktorý bol skutočným dôvodom zmeny zákona o štátnom občianstve v roku 2010, je už minulosťou," píše v liste Dostál.

Apeluje na Most­Híd, aby využil svoj vplyv v rámci vládnej koalície "a aby sme spoločne čo najskôr odstránili protiústavné časti zákona o štátnom občianstve, ktoré spôsobujú že slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo proti svojej vôli".

Strana Most-Híd reagovala na otázky o zrušení zákona o občianstve tým, že sa v súčasnosti venuje pripravovaniu programového vyhlásenia vlády, ktoré bude obsahovať viaceré dôležité zmeny pre život národnostných menšín. "V otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii," uviedol hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Bývalý poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon (nezaradený) plánuje podporiť návrh SaS. "Som rád, že budem môcť hlasovať za takýto návrh a nie tak, ako to chcú SNS a Smer," uviedol.