Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SaS: Dekriminalizácia tvrdých drog nie je vo verejnom záujme

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS). Foto: TASR - Michal Svítok

SaS však víta otvorenie tejto nepopulárnej témy zo strany ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Bratislava 20. februára (TASR) - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) od svojho vzniku hovorí výlučne len o dekriminalizácii marihuany ako mäkkej a široko využívanej drogy najmä medzi mládežou. Liberáli sú však zásadne proti dekriminalizácii tvrdých drog ako kokaín, heroín či pervitín. TASR informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Návrh ministerstva spravodlivosti ide oveľa ďalej a strana SaS ho v tejto podobe nepodporí. Žiadne množstvo pre nás nie je nepatrné, keď ide o tvrdé drogy. Dekriminalizácia tvrdých drog nie je podľa nášho názoru vo verejnom záujme, lebo sa zoslabuje odstrašujúci účinok a zvyšuje riziko nárastu užívateľov," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová.

SaS však víta otvorenie tejto nepopulárnej témy zo strany ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). "Sme pripravení intenzívne diskutovať a podieľať sa na finálnej podobe návrhu, ktorý by sme podporili svojimi hlasmi aj v Národnej rade SR," dodala Blahová.


S návrhom zákona na čiastočnú dekriminalizáciu drog už vyjadrila nesúhlas SNS.

Predložený materiál z dielne rezortu spravodlivosti prináša dekriminalizáciu prechovávania nepatrného množstva drog pre vlastnú potrebu. Návrh ustanovuje množstvá omamných a psychotropných látok pri postihovaní drogovej trestnej činnosti. Prvýkrát by držba nepatrného množstva mala byť trestaná ako priestupok a až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov ako trestný čin. Mladším ako 18 rokov má byť okrem pokuty automaticky nariadená aj lekárska diagnostika, absolvovanie sociálneho poradenstva a prípadne aj liečba drogovej závislosti.