Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SaS: Dnes je čierny deň pre Európu. OĽaNO: EÚ prišla o silného člena

Semafor ukazuje červenú pred vlajkou Európskej únie pred sídlom Európskej únie v Bruseli 24. júna 2016. Foto: TASR/AP

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie.

Bratislava 24. júna (TASR) - Dnešok je čiernym dňom pre Európu. Na tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus v reakcii na referendum vo Veľkej Británii, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení z EÚ.

"Počnúc dnešným ránom sme svedkami novej éry európskeho projektu, éry, ktorá nesie farby dezintegrácie, možného nárastu separatistických tendencií v členských štátoch či množstvo ekonomických otáznikov," povedal Klus. Podľa jeho slov sa však najmä dostávame do éry, v ktorej európska integrácie stratila dôveru značnej časti svojej populácie, čo je veľmi nebezpečné.

Klus tvrdí, že SaS rešpektuje výsledky referenda vo Veľkej Británii a chápe ich ako mimoriadne vážne v zmysle varovania pred urýchľovaním európskej centralizácie, ktorá popudzuje významnú časť obyvateľstva a predbieha prirodzené procesy európskej integrácie. "Dnes je jasné, že volanie po reformách EÚ, ktorého súčasťou je aj kritika nadmerných regulácií, nesmie byť naďalej politickými elitami prehliadaná," varoval Klus.

Na otázku, čo bude s tisíckami Slovákov, ktorí žijú vo Veľkej Británii, Klus odvetil, že teraz nie je zrejmé, ako sa bude situácia v najbližších týždňoch vyvíjať. "Urobíme však všetko preto, aby Veľká Británia tento proces nezrýchľovala," uistil.

Ako druhý najväčší problém aj z hľadiska Slovenska vníma Klus radikálne extrémistické nálady. "Niektorí európski politici sa už nechali počuť, že využijú inštitút referenda na podobné účely, ako Británia, a to považujeme za veľké riziko," zdôraznil poslanec s tým, že je to zlá správa pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. "Britské referendum bude bezpochyby témou číslo jeden," odhadol.

Podľa Klusa sa ukázalo, že referendová demokracia sa ešte vo väčšej miere môže stať nástrojom diktátorov a demagógov. "Je to veľmi zlá správa vzhľadom na to, že referendová demokracia má slúžiť na pozitívne účely," podotkol.

Vystúpenie Británie vníma aj ako oslabenie EÚ, čo je podľa Klusa dobrá správa pre Rusko a iné krajiny, ktoré chcú mať EÚ čo najslabšiu. "Je tu apel na európske elity a britského premiéra Davida Camerona, do akej miery vyhodnotí situáciu aj v zmysle osobnej politickej demisie," dodal Klus.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

OĽaNO-NOVA: EÚ prišla o konštruktívneho člena


Európska únia prišla po štvrtkovom (23.6.) referende vo Veľkej Británii o silného a konštruktívneho člena. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová s tým, že Obyčajným je rozhodnutie Britov z únie vystúpiť ľúto.

"Všetky členské štáty musia v tejto neľahkej chvíli teraz držať spolu. Musíme vyriešiť tie najhlavnejšie veci čo najskôr. Nič nie je horšie ako neistota pre našich občanov, ktorí vo Veľkej Británii pracujú, ako aj pre obchodníkov, ktorí s Britániou obchodujú," povedala opozičná poslankyňa.



Výzvou pre slovenské Predsedníctvo v Rade EÚ podľa jej slov je, aby sa začala debata o reformovaní EÚ. "Aby sme v Bruseli riešili dôležité veci, ktoré zjednodušia život ľuďom a podnikom. Žiaľ, my ako predsednícka krajina, sme pasívni a málo ambiciózni. Naše priority pre predsedníctvo sú bežná agenda, nie je tam žiadna vízia ani snaha pohnúť EÚ dopredu," myslí si Remišová.

Podľa jej slov je EÚ jedinečný projekt a bola by škoda, keby sa znovu rozpútala nevraživosť medzi členskými štátmi. "Najmä vládni politici by sa mali prestať doma vyhovárať na Brusel a zvaľovať naň všetku vinu," dodala.