Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SaS: Aj po desiatich rokoch v EÚ u nás pokračuje zápas o slušný život

Na snímke predseda strany SaS a a kandidát Richard Sulík. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf liberálov zároveň pripomína, že Európska únia má aj svoje vážne nedostatky.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) bol jednou z najvýznamnejších udalostí v moderných dejinách Slovenska aj preto, že si ho demokratické sily vybojovali v zápase s despotickým mečiarizmom. Vyhlásil to dnes líder SaS Richard Sulík pri príležitosti desiateho výročia vstupu SR do EÚ.

"Občanom Slovenskej republiky sa tak otvorili dovtedy nevídané možnosti a krajina ako taká sa stala súčasťou pásma rešpektu k ľudským právam, bezpečnosti a prosperity. Za desať rokov existencie Slovenska v Európskej únii sme sa ako mladý štát mnohému naučili. Dnes vieme, že samotným členstvom v unikátnom zoskupení demokratických štátov sa pre nás neskončil zápas o slušný život v slušnej krajine, ten pokračuje," upozornil Sulík.

Šéf liberálov zároveň pripomína, že Európska únia má aj svoje vážne nedostatky. "Slovensko, ktoré prežilo desaťročia v komunistickom zovretí, má živú skúsenosť s tým, k akému ekonomickému i mravnému úpadku vedie priveľká centralizácia a spoliehanie sa na všemocnú ruku štátu. EÚ so svojimi rozvetvenými a od reálneho života izolovanými riadiacimi štruktúrami podľa nášho názoru robí zásadnú chybu v tom, že miesto podpory európskej rozmanitosti a súťaživosti rôznych modelov sa čoraz viac uchyľuje k unitárnym prístupom a riešeniam, k vytváraniu falošných očakávaní blahobytu, ktorý prichádza vďaka prerozdeľovaniu a dotáciám," uviedol Sulík.

Podľa jeho slov sa centralizovaná Európska únia zároveň stáva kolbišťom, na ktorom sa pod pláštikom európskych riešení presadzujú partikulárne záujmy štátov. "Plasticky to vidíme v morálne pokrivenej socializácii strát a v politike zachraňovania nezodpovedných. Výsledkom je skutočnosť, že Európska únia čelí najväčšej kríze od svojho vzniku, ktorá sa prejavuje vo všetkých oblastiach vrátane strate dôvery verejnosti a posilneniu odstredivých síl," tvrdí.

SaS je presvedčená, že východiskom na prekonanie tejto krízy je návrat k pôvodným hodnotám európskeho spoločenstva a ich kultivácia. "Máme na mysli voľný pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu. Koncepty, smerujúce k vytvoreniu európskeho superštátu bez jasnej demokratickej legitimity, považujeme za útes, na ktorom sa súdržnosť EÚ rozbije. Veríme, že sa počas nasledujúcich desiatich rokov národy Európy tejto pasci vyhnú. V májových voľbách do Európskeho parlamentu preto pôjde naozaj o veľa," dodal Sulík.