Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS vyzýva Roberta Fica, aby sa prestal montovať do opozičných vzťahov

Na snímke vpravo Robert Fico a Richard Sulík vľavo. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa liberálov premiér uveril svojmu mesiášskemu komplexu a rozdelil opozíciu na štandardné politické strany a neštandardné.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Opozičná SaS vyzýva predsedu vlády a lídra Smeru-SD, aby sa prestal montovať do opozičných vzťahov, aby začal akceptovať dohody a aby namiesto zaoberania sa vlastným mesiášstvom venoval svoju energiu do riešenia skutočných problémov krajiny, akým je napríklad historicky najvyššia nezamestnanosť za posledné roky. Liberáli to vyhlásili v reakcii na dnešný krok šéfa kabinetu, ktorý okrem iného pozícii odkázal, koho by si vedel predstaviť na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

"Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico sa dnes opäť ukázal ako politik, ktorý si nectí dohody. Nominovať predsedu NKÚ prináležalo podľa dohody opozície strane SaS. Od začiatku však bolo zrejmé, že na základe parlamentných počtov budú k zvoleniu nominanta SaS potrebné aj hlasy poslancov za Smer-SD. SaS navrhla dvoch silných kandidátov – Kamila Krnáča a Vladimíra Klimeša, ani jedného z nich parlament nezvolil. Už vtedy bolo jasné, že premiér Fico, ktorý po voľbách kvetnato hovoril o tom, ako budú kontrolné orgány v krajine obsadzovať nominanti opozície, nedrží slovo," tvrdia predstavitelia liberálov. Podľa nich ani pri jednej voľbe predsedu NKÚ Ficovi poslanci kandidáta opozície nepodporili, a to aj napriek tomu, že ani voči jednému z kandidátov neexistovali relevantné výhrady.

"Teraz Robert Fico prišiel s absurdným nápadom, že sám nadiktuje opozícii, koho si vie predstaviť na čele NKÚ. Nielenže ide o bohapusté vydieranie a odopieranie práva opozičných strán slobodne si vybrať spoločného kandidáta, ale takýmto hrubým spôsobom premiér Robert Fico zasahuje do platných dohôd a snaží sa narušiť vzťahy v opozícii," upozorňuje SaS v stanovisku.

Podľa liberálov premiér uveril svojmu mesiášskemu komplexu a rozdelil opozíciu na štandardné politické strany a neštandardné. "Radi by sme Robertovi Ficovi pripomenuli, že SaS je parlamentnou stranou, s mandátom od voličov a že SaS sa nevzdala práva vybrať kandidáta na predsedu NKÚ podľa dohody, ktorú mal premiér akceptovať. To, že Robert Fico spochybňuje takúto dohodu je jasným signálom, že Smer-SD sa obáva kandidáta SaS a v skutočnosti nechce na čele kontrolného orgánu človeka, ktorý si bude zodpovedne a čestne plniť svoju úlohu, ale vlastnoručne vybranú bábku, ktorá sa do kresla NKÚ posadí len formálne," myslia si liberáli. Vymedzením SaS spomedzi "štandardných" politických strán dal podľa sulíkovcov Fico len najavo svoj strach z jediného subjektu, ktorý je skutočnou opozíciou k Ficovým socialistom.

Robert Fico dnes ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí majú byť blízki opozícii. Viac nájdete tu.