Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

SaS: Finančné správa chce externé právne poradenstvo za pol milióna

Na archívnej snímke poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Upozornila na to strana SaS, podľa ktorej finančné riaditeľstvo napĺňaním zmlúv poruší daňové tajomstvo. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár žiada prešetrenie.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Finančné riaditeľstvo SR podpísalo dve údajne zbytočné zmluvy na právnické poradenstvo s externými advokátskymi kanceláriami spolu za viac ako pol milióna eur. Upozornila na to strana SaS, podľa ktorej finančné riaditeľstvo napĺňaním zmlúv poruší daňové tajomstvo. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár žiada prešetrenie.



Zmluvy uzavrelo finančné riaditeľstvo s kanceláriami Ecker-Kán & partners a Valko Marián & partners. SaS spolu s bývalým námestníkom generálneho riaditeľa Colnej správy SR Petrom Cvikom upozorňuje, že finančné riaditeľstvo má vlastných zamestnancov, ktorí nepotrebujú poradenstvo z externého prostredia. Preto podľa SaS nemá zmysel zazmluvniť si externé advokátske kancelárie, ktoré sa navyše primárne nezaoberajú colným a daňovým právom.

Cvik tiež tvrdí, že 95 percent advokátov "vôbec nerozumie hmotnej stránke daňového alebo colného prípadu a zameriavajú sa výlučne na prípadné procesné pochybenia finančnej správy". Liberáli poukazujú aj na to, že zmluvy hovoria o poskytovaní právneho poradenstva a právnych analýz súvisiacich s výkonom činnosti finančného riaditeľstva so zameraním na posúdenie zákonnosti a rizík rozhodnutí vydaných úradmi v kontrolne a riadiacej pôsobnosti Finančného riaditeľstva SR.

"Preložené do ľudskej reči. Finančné riaditeľstvo sprístupní spis pred skončením administratívneho konania príslušnej advokátskej kancelárii, ktorá má posúdiť jeho zákonnosť. A toto je tá najväčšia absurdita, ktorá je v zmluvách obsiahnutá. Zákonnosť rozhodnutia preskúmavajú príslušné úrady Finančného riaditeľstva SR a na základe správnej žaloby potom príslušný správny súd a po kasačnej žalobe Najvyšší súd," opísal Cvik.

Zákonnosť postupu podľa neho nemôžu posudzovať advokátske kancelárie. "Ak finančné riaditeľstvo sprístupní ktorýkoľvek takýto spis ktorejkoľvek advokátskej kancelárii, porušilo daňové tajomstvo," uviedol Cvik, podľa ktorého sa teda finančné riaditeľstvo zaviazalo v zmluve, že poruší daňové tajomstvo. Pokiaľ by spisy nesprístupnilo, porušilo by zmluvy a nemohli by byť vyplatené odmeny.

SaS tiež informovala, že zmluva s kanceláriou Valko Marián a partneri už bola ukončená. "Druhá beží teraz," doplnili liberáli. Podľa Rajtára sa týmito zmluvami plytvajú peniaze. Žiada preverenie prípadu a nápravu. "A vyzývame takisto políciu a generálnu prokuratúru, aby preverili, či nebol porušený zákon," doplnil Rajtár.