Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS vyzvala Ivana Gašparoviča, aby závažné akty nechal na A. Kisku

Andrej Kiska reaguje na krátkom brífingu vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Mám na mysli hlavne uplatňovanie personálnych nominácií a personálnych právomocí, vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Bratislava 30. marca (TASR) – Prehra Roberta Fica (Smer-SD) v prezidentských voľbách je jasný signál, že ľudia ho majú plné zuby. Vyhlásil to dnes predseda SaS Richarda Sulík. Poďakoval voličom, že sa zúčastnili na voľbách a nenechali sa ovplyvniť "špinavou" kampaňou, ktorú podľa Sulíka viedli ľudia zo Smeru. Andrejovi Kiskovi zagratuloval k víťazstvu a vyslovil nádej, že bude dobrým prezidentom a štátnikom napriek tomu, že nemá politické skúsenosti.

"Chceli by sme vyzvať dosluhujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ponechal všetky závažné akty na nového prezidenta Andreja Kisku. Mám na mysli hlavne uplatňovanie personálnych nominácií a personálnych právomocí," vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Dodal, že akty ako menovanie členov Súdnej rady SR, sudcov, nových veľvyslancov, rektorov, či vedúcich orgánov štátnej správy, by už mal urobiť nový prezident. Gašparovič by podľa Galka mal zostávajúci čas vo funkcii venovať rozlúčke so Slovenskom a s voličmi, ktorí ho volili v roku 2009.

Prezidentský úrad musí mať svoju dôstojnosť

Podpredseda SaS Jozef Mihál verí, že Fico v ďalších krokoch naplní svoje slová, keď hovoril, že mu záleží na stabilite Slovenska, na pokoji a na tom, aby prezidentský úrad mal svoju dôstojnosť. Fico by preto podľa Mihála nemal vystupovať proti zvolenému prezidentovi "a nebude sa opakovať to, čo Slovensko zažilo v časoch mečiarizmu".

Generálna manažérka strany a členka Ústrednej volebnej komisie Jana Kiššová uviedla, že prezidentské voľby ukázali, že existuje spoločenská objednávka aj na voľby cez internet. Vyzdvihla prácu straníckych kolegov Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej, ktorí sa zúčastnili na voľbách v okrskovej komisii v Jarovniciach, kde podľa Kiššovej upozornili na podozrenie z kupovania hlasov a podali pre to aj trestné oznámenie.