Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Klub SaS by mal podľa Kaliňáka zaniknúť, Matovič nesúhlasí

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

Matovič si myslí, že klub strany SaS by mal v Národnej rade ostať.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Klub opozičnej strany SaS by mal podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v parlamente zaniknúť, lebo tak podľa neho hovorí zákon. Opozičný politik Igor Matovič (OĽaNO), ktorý v minulom volebnom období pôsobil istú dobu v klube SaS, si však myslí opak. Klub liberálov by v parlamente zachoval.

"Ústava hovorí jasne. Jedna z podmienok existencie klubu je osem členov," argumentoval Kaliňák v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Strane SaS po odchode niekoľkých členov klesol počet poslancov v klube na šesť. "Podľa mňa o tom ani netreba hlasovať, zo zákona klub zaniká," doplnil Kaliňák. Rokovací poriadok hovorí, že na zriadenie klubu je potrebných najmenej osem členov, o zániku klubu v prípade poklesu členov jasne nehovorí.

Matovič si myslí, že klub strany SaS by mal v Národnej rade ostať. "Ja by som bol radšej za jeho zachovanie," uviedol. Nazdáva sa, že klub by mal ostať v parlamente ako akási stopa po tom, čo ľudia volili vo voľbách. A niekedy možno aj s jedným poslancom, ktorý ostane ako reprezentant myšlienky tej strany.

V parlamente už zanikol klub SNS, keď mu v roku 2001 klesol počet členov pod osem. Vtedy Ústavnoprávny výbor rozhodol, že minimálne osem členov je potrebných nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu. V minulom volebnom období hrozil zánik klubu SNS opäť. Vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) ho však nechal pôsobiť aj s nižším počtom členov.

Podľa Kaliňáka to bola výmena za hlasovanie o zákonoch o spojení televízie a rozhlasu. "Myslím si, že klub SNS bol zobchodovaný a bolo to v rozpore s Ústavou," vyhlásil Kaliňák. Matovič potvrdil, že to vtedy "vykazovalo všetky znaky obchodu".

Politici sa v diskusii dotkli aj témy šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Matovič by ho chcel vybrať verejným výberovým konaním. O šéfovi NKÚ, ako aj o generálnom prokurátorovi mala hovoriť Ľudová platforma s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Pozvanie na rokovanie trojica strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd odmietla. Podľa Matoviča opozícia na rokovanie mala ísť.