Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

SaS kritizuje Eštoka za predĺženie kontrol Poľskom, ten to nekomentuje

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/AP

Poľsko v piatok (1. 12.) predĺžilo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom do 2. januára 2024.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Predĺženie hraničných kontrol zo strany Poľska dokazuje podľa opozičnej SaS neschopnosť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Minister v reakcii pre TASR hovorí o snahe SaS prekryť zlyhanie jej predsedu, preto túto zúfalú snahu zúfalých politikov nebude ani komentovať.

"Matúš Šutaj Eštok sa ukazuje ako neschopný minister nielen na Slovensku, ale aj v očiach našich susedov. Potvrdzuje to opätovné predĺženie hraničných kontrol zo strany Poľska, ktoré opakuje, že Slovensko ako tranzitná krajina nezvláda situáciu s migrantmi," skonštatoval predseda SaS Richard Sulík. Poslanec Juraj Krúpa doplnil, že miesto konkrétnych a systémových krokov predviedlo ministerstvo vnútra pár dní po voľbách smiešnu a jednodňovú akciu.

"Rozumiem zúfalej snahe politikov SaS prekryť skutočnosť, že ich predseda Sulík potreboval na jeho večierkoch v Dubaji vypiť bar a podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR použil 634.000 eur zo štátneho rozpočtu nehospodárne. Preto túto zúfalú snahu zúfalých politikov nebudem ani komentovať," uviedol pre TASR Šutaj Eštok.

Poľsko v piatok (1. 12.) predĺžilo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom do 2. januára 2024. Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom už minulý týždeň, a to do 3. januára 2024. Rakúsko, ktoré tiež vykonáva kontroly na hranici so SR, minulý týždeň prostredníctvom šéfa rezortu vnútra Gerharda Karnera vyhlásilo, že opatrenie ostane v platnosti, kým to bude nevyhnutné.

Minister vnútra vyhlásil, že nelegálnu migráciu treba zastaviť už na hraniciach Európskej únie. Ide podľa neho o spoločný problém a treba proti nej spojiť sily. Zároveň rezort deklaruje, že napriek pozitívnemu vývoju sa aj naďalej kladie dôraz na preventívne kroky v boji proti prevádzačom a iným organizovaným zločineckým skupinám.