Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podľa SaS by mala predsedníčka ÚS odísť

Richard Sulík (SaS) Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa SaS sa Macejková nedávnymi rozhodnutiami dopustila flagrantných chýb.

Bratislava 13. mája (TASR) - Predstavitelia SaS vyzvali predsedníčku Ústavného súdu (ÚS) Ivetu Macejkovú, aby rezignovala na svoju funkciu. Podľa liberálov by tak mala urobiť na základe rozhodnutí, ktoré urobila v súvislosti s rozhodovaním o podaní nezvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Podľa SaS sa Macejková nedávnymi rozhodnutiami dopustila "flagrantných chýb". "Tými spochybnila svoju spôsobilosť vykonávať funkciu predsedníčky ÚS, ale aj samotného ústavného sudcu," uviedli predstavitelia SaS v tlačovom vyhlásení. Vyzývajú preto Ivetu Macejkovú, aby sa funkcie ústavného sudcu vzdala, odvolávajú sa pritom na možnosti, ktoré na to poskytuje zákon o organizácii Ústavného súdu SR.

"Chápeme, že ide o ťažké rozhodnutie, ale dobrá povesť Ústavného súdu a samotná ústavnosť Slovenskej republiky by v tomto prípade mali dostať prednosť pred osobnými záujmami," napísali liberáli.

Denník Sme 10. mája informoval, že Macejková nečakala, kým prezident SR Ivan Gašparovič podpíše novelu zákona o organizácii ÚS SR, ani na jej následné uverejnenie v Zbierke zákonov a spis Jozefa Čentéša pridelila vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi. Práve jeho senátu bol spis pridelený ako prvému. Brňák sa podľa denníka voči postupu Macejkovej ohradil s tým, že na takéto konanie neexistuje žiadny zákonný dôvod.