Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SaS navrhne za šéfa NKÚ Milana Laurenčíka

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

"Milan Laurenčík definitívne potvrdil súhlas s kandidatúrou na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu," uviedol Ľubomír Galko.

Bratislava 5. mája (TASR) - Strana SaS navrhne za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR starostu Terchovej a svojho bývalého poslanca Národnej rady SR Milana Laurenčíka. Poslancom zo Smeru-SD odkazuje, že nemajú právo žiadať dohodu opozície, a poslancom z KDH, že nemajú právo nárokovať si nomináciu.

"Milan Laurenčík definitívne potvrdil súhlas s kandidatúrou na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR. Tento týždeň podáme návrh na jeho kandidatúru. SaS ponúka na funkciu šéfa NKÚ erudovaného, zdatného, čestného a slušného človeka," uviedol pre TASR podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Zdôraznil, že zákon nerozlišuje zaradeného a nezaradeného poslanca. "Pozná len poslanca NR SR, ktorý má právo nominovať kandidáta. Kandidátov pokojne môže byť viac," zdôraznil Galko s tým, že poslanci si môžu vybrať, koho chcú voliť.

"Smer nemá právo tvrdiť, že kandidáta musí podporovať celá opozícia. Rovnako KDH nemá právo tvrdiť, že kandidáta môžu postaviť oni a len oni. My v SaS ponúkame kandidáta, za ktorého sa nemusíme hanbiť," vyhlásil Galko.

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. KDH rokuje s OĽaNO a Mostom-Híd. Mali by podporiť kandidáta od KDH. Kresťanskí demokrati by mali nominovať Maroša Žilinku. Vlastného kandidáta navrhne aj SDKÚ-DS. Bude ním Karol Mitrík, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval Slovenskej informačnej službe.



NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.