Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SaS navrhne vlastného kandidáta na šéfa NKÚ

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhne svojho kandidáta na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). TASR to dnes potvrdila hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhne svojho kandidáta na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). TASR to dnes potvrdila hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Pripomína, že podľa dohody má nárok na post šéfa NKÚ strana SaS. "Budeme o tom rokovať. Predpokladáme však, že aj kolegovia z KDH dohody ctia. Svojho kandidáta navrhneme," uviedla Svrčeková. Líder SaS Richard Sulík v súvislosti s možnou nomináciou uviedol exposlanca SaS Milana Laurenčína, ktorý je v súčasnosti starostom Terchovej. Hovoril aj o tom, že SaS by mohla navrhnúť aj nestraníka.

Laurenčíka plánovala SaS navrhnúť už v minulosti. Napokon však kandidáta nominovalo KDH. Vtedajšia Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) s nominantom SaS už nepočítala. Dovtedajší kandidáti od liberálov v parlamente neprešli. Aj dnes sa predseda KDH Ján Figeľ pýta, ktorá SaS by mala navrhovať kandidáta. "Tá pred rozpadom, či po ňom?" zamyslela sa.



Nová voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Kandidáta možno predkladať do 6. mája do 16.00 h. Termín vypísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nepovedal, či bude Smer-SD trvať na tom, aby sa na jedinom kandidátovi zhodla celá opozícia.

Post má patriť opozícii. Naposledy nominovalo kandidáta KDH s podporou viacerých kolegov z opozície. Chystá sa na to aj teraz. V hre je aj meno Maroša Žilinku, ktorého navrhlo hnutie aj naposledy. Pred hlasovaním ho však stiahlo, keďže voľba mala byť tajná, hoci opozícia žiadala verejnú. Figeľ označil Žilinku aj Pavla Hrušovského, o ktorom sa tiež hovorilo, za dobré mená. Nevylúčil však, že KDH napokon príde s iným. "Existujú ďalšie," poznamenal.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.