Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS navrhuje slobodný výber učebníc pre školy a učiteľov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Gröhling poukazuje aj na to, že mnohým školám nestačia iba schválené učebnice, ktoré ministerstvo prepláca.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Školy a učitelia by mali mať možnosť vybrať si učebnice podľa vlastného uváženia. Navrhujú to poslanci opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) v novele zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú predložili na májovú schôdzu parlamentu.

Slovenským školám podľa SaS, ako jedným z mála v Európe, chýba možnosť nakupovať učebnice podľa vlastného výberu. "Školy budú dostávať príspevok na učebnice v normatíve a dostanú tak možnosť nakupovať a vyberať si učebnice podľa svojho uváženia. Po novom už nebude škola odkázaná iba na jeden typ učebníc predpísaný ministerstvom, ale bude si môcť vybrať zo širšieho portfólia učebníc - zo schválených aj odporúčaných, ktoré dnes ministerstvo neprepláca. Oproti súčasnému stavu sa im rozšíri výber o niekoľko sto nových učebníc," vysvetlil poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).

Podľa poslanca je otvorený trh s učebnicami overený model, ktorý bezproblémovo funguje v mnohých krajinách. "Tento model pomôže školám a učiteľom špecializovať sa, skvalitniť výučbu a prispôsobiť ju potrebám svojich žiakov," tvrdí Gröhling. Ten ďalej tvrdí, že slobodný výber učebníc je prvý krok k tomu, aby v budúcnosti mohli školy inovovať vzdelávanie a využívať nové metódy a prístupy.

Gröhling poukazuje aj na to, že mnohým školám nestačia iba schválené učebnice, ktoré ministerstvo prepláca. "Školy niekedy chcú používať aj učebnice, ktoré ministerstvo neprepláca, pretože im schválené učebnice nepostačujú, alebo nie sú spokojní s ich kvalitou. Aj to dokazuje, že konečne by sme mali prijať toto opatrenie a otvoriť trh s učebnicami. Je to zároveň jeden z našich 20 konkrétnych krokov na skvalitnenie školstva, ktoré sme minulý mesiac predstavili, ako aj jeden z bodov programu SaS," dodal Gröhling.