Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SaS nevylučuje iniciovanie mimoriadnej schôdze pre výpovede sestier

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Liberálov prekvapilo, že riešenie situácie necháva premiér Robert Fico na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.


Bratislava 11. januára (TASR) - Liberáli sú pripravení iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ak sa vláde nepodarí stabilizovať situáciu v zdravotníctve a sestry vo výpovediach odídu z nemocníc. „Výrazné zhoršenie prístupu občanov k zdravotnej starostlivosti, ktoré bude dôsledkom výpovedí, považujeme za reálne ohrozenie života a zdravia pacientov,“ skonštatoval poslanec Peter Osuský (SaS).

Liberálov prekvapilo, že riešenie situácie necháva premiér Robert Fico (Smer-SD) na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD). Tomu má tiež zhoršovať vyjednávaciu pozíciu tým, že protesty sestier dáva bez dôkazov do politických súvislostí. „Považujeme to za zbabelý pokus uniknúť pred problémami, ktoré sú výsledkom mnohých chýb a zlyhaní vládnucej strany a samotného premiéra... Pred časom Smer pred voľbami politicky profitoval z hádzania lekárskymi plášťami, teraz ho dostihli vlastné hriechy,“ skonštatoval Osuský.

Jeho stranícky kolega Eugen Jurzyca upozorňuje, že zdravotníctvu hrozí kolaps a to aj napriek tomu, že príjmy verejných financií SR za druhej Ficovej vlády rekordne narástli. "Takmer denne sa v médiách objavujú správy, ako nominanti Smeru-SD uprednostňujú v zdravotníctve svoje vlastné záujmy pred záujmami verejnosti, nakupujú do nemocníc predražené prístroje a čachrujú s ich majetkom,“ uzavrel.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Zdravotná starostlivosť podľa jeho slov ohrozená nie je.