Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS chce zakázať poslancom ďalšie funkcie

Martin Klus Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zákaz kumulácie funkcií navrhujú poslanci Martin Klus a Milan Laurenčík v novele Ústavy SR, ktorú predložili na májovú schôdzu. Na ústavné zmeny treba aspoň 90 hlasov.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady by nemal byť súčasne predsedom samosprávneho kraja, starostom či primátorom, ani ich zástupcami. Rovnako by mal byť poslanecký mandát nezlučiteľný s funkciou štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej zákonom. Zákaz kumulácie funkcií navrhujú poslanci z opozičnej SaS Martin Klus a Milan Laurenčík v novele Ústavy SR, ktorú predložili na májovú schôdzu. Na ústavné zmeny treba aspoň 90 hlasov.

"Cieľom navrhovanej úpravy je zamedziť kumulácii exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NRSR," zdôvodňujú svoj návrh Klus a Laurenčík. Poslanci sediaci na viacerých stoličkách sa podľa SaS dostávajú do konfliktu záujmu napríklad pri hlasovaniach o štátnom rozpočte, daniach či pri hlasovaniach o opatreniach zvýhodňujúcich konkrétnu samosprávu. Schválením návrhu liberálov by sa tento konflikt záujmov eliminoval.

V súčasnosti poslanci NRSR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja, dostávajú v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie môžu brať najviac minimálnu mzdu. Zmenu zákona prijal parlament v minulom volebnom období. Princíp "jeden mandát stačí", ktorý presadzovalo KDH, neprešiel.