Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Novela Zákonníka práce je diskriminačná, zvážime podanie na ÚS SR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Kiššovej na Slovensku dnes vznikla zvláštna kategória zamestnancov, ktorí zo zákona nebudú môcť pracovať, aj keby chceli. To je ďalší prehrešok voči ústave, doplnila opozičná poslankyňa.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zmrazením ekonomickej aktivity počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja v sektore maloobchodného predaja štát zasahuje do sféry, ktorá by mala byť výhradne doménou zmlúv medzi zamestnancami a zamestnávateľmi a zároveň priestorom pre hospodársku súťaž. Presvedčená je o tom opozičná SaS, ktorá zváži napadnutie novely na Ústavnom súde (ÚS) SR.

"Slovenskom sa dnes prehnala vlna populizmu. Podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, pričom štát chráni a podporuje hospodársku súťaž. Je zrejmé, že novela Zákonníka práce, ktorá zakazuje maloobchodný predaj obchodným firmám, a to počas štátnych a kresťanských sviatkov, minimálne svojím duchom odporuje citovaným ústavným proklamáciám," skonštatovala poslankyňa SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.



Poslanci za stranu SaS preto koaličný návrh nepodporili a zvážia aj podanie na ÚS SR. "Na Slovensku dnes vznikla zvláštna kategória zamestnancov, ktorí zo zákona nebudú môcť pracovať, aj keby chceli. A rovnako aj kategória podnikateľov, ktorí zo zákona nebudú môcť podnikať," tvrdí Kiššová. Strana SaS preto považuje právnu úpravu za diskriminačnú. "To je ďalší prehrešok voči ústave, ktorá hovorí, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach," doplnila Kiššová.

Zároveň dodala, že už len samotný fakt, že návrh ešte ani nebol schválený v pôvodnom znení a už sa preň robia výnimky pre predajcov kvetov, dokazuje, že nie je pravda, čo tvrdia predkladatelia, že predajcovia so zákazom súhlasia.

"Zafungoval prvý lobing. O to nepochopiteľnejšie sú vyhýbavé vyjadrenia napríklad pána poslanca Podmanického k otázke zrušenia predaja aj v nedeľu. To by bol už naozaj fatálny krok, hovoríme o ďalších 52 dňoch, ktoré by obmedzovali podnikateľov," myslí si Kiššová. Očakáva, že schválená zmena Zákonníka práce vyvolá ďalšie populistické požiadavky politikov i nátlakových skupín. "Tieto budú viesť k strate konkurencieschopnosti Slovenska v medzinárodnom meradle," dodala Kiššová.