Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Odsudzujeme útoky na redakciu francúzskeho týždenníka

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Streľbu, ktorá si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí, už odsúdilo viacero politikov.

Bratislava 7. januára (TASR) - Opozičná strana SaS odsudzuje dnešné útoky na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Slobodu slova totiž liberáli považujú za jeden z najdôležitejších výdobytkov západnej civilizácie.

"Teroristické útoky nemajú miesto v Európe 21. storočia. SaS dôrazne odmieta akýkoľvek náboženský fundamentalizmus, ktorého obeťami sú nevinní občania," reagoval predseda strany a europoslanec Richard Sulík.

Streľbu, ktorá si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí, už odsúdilo viacero politikov. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nešlo len o útok na francúzskych občanov, ale aj na slobodu tlače a prejavu. Zároveň dodala, že "Nemecko v tejto ťažkej chvíli stojí pri Francúzsku".

Okrem Merkelovej či britského premiéra Davida Camerona dnes odsúdili útok aj čelní predstavitelia Európskej únie, píše agentúra DPA. "Je to neúnosný akt, barbarizmus, ktorý otriasol nami všetkými ako ľudskými bytosťami a Európanmi," uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý zároveň vyjadril plnú solidaritu s Francúzskom.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o "odpornom útoku na slobodu tlače". Ako dodal, členovia Severoatlantickej aliancie - vrátane Francúzska - "stoja pri sebe v boji proti terorizmu", ktorý "nemôže byť nikdy tolerovaný ani ospravedlňovaný".

Redakciu Charlie Hebdo prepadli dnes dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia. Podľa agentúry AP sú stále na úteku. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický.

Útočníci sa podľa agentúry AP dostali na druhé poschodie a začali bezhlavo strieľať v newsroome, uviedol Christophe DeLoire z organizácie Reportéri bez hraníc. Francúzska televízia na svojej webovej stránke priniesla videozáznam, na ktorom vidieť dvoch strelcov oblečených v čiernom, ako strieľajú na ulici, pričom bolo počuť výkriky "Alláhu akbar" (Boh je veľký) v arabčine.