Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Odchod Marcela Foraia z postu šéfa VšZP žiadajú aj liberáli z SaS

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Tým sa nepozdáva obhajoba zmlúv poisťovne s firmami, v ktorých pôsobí jeho teta.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Po odchode šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia volajú už aj liberáli. Tým sa nepozdáva obhajoba zmlúv poisťovne s firmami, v ktorých pôsobí jeho teta. Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) preto žiadajú o jeho odvolanie.

"Sme presvedčení, že celá zmluvná základňa medzi štátnou poisťovňou a súkromnými firmami, v ktorých pôsobí 77-ročná teta M. Foraia, vykazuje znaky klientelizmu so závažnými podozreniami z nehospodárnosti," uvádzajú predstavitelia strany SaS.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojho hovorcu Petra Bublu situáciu sleduje. "V uvedenej veci čakáme aj na záver Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorému prináleží rozhodnutie o prípadnom konflikte záujmov," reagoval.

Nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý v piatok (18.9.) podal na Foraia podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Dôvodom sú zmluvy za milióny eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou. Forai tvrdí, že zmluvy sa podpisovali ešte pred jeho príchodom, on mal podpisovať iba štandardné dodatky. Avizoval, že pokiaľ Beblavý svoje obvinenia nepodloží dôkazmi, podá na neho trestné oznámenie pre ohováranie.