Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Plavčan by mal preveriť rozdelenie eurofondov na výskum a vývoj

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Sme ďaleko od tvrdenia, že centrom výskumu majú byť výlučne vysoké školy a SAV, ale je nepochopiteľné, aby z 300 miliónov eur na vedu a výskum nedostali ani cent, povedal Gröhling.

Bratislava 11. júla (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), aby neodkladne preveril dôvody, pre ktoré slovenské univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) nedostali žiadne peniaze z takmer 300 miliónov eur, určených na dlhodobý a strategický výskum a vývoj.

„Máme pochopenie pre rozhorčenie rektorov i vedenia SAV a za daných okolností sa prikláňame k ich názoru, že ide o poriadny škandál. Sme ďaleko od tvrdenia, že centrom výskumu majú byť výlučne vysoké školy a SAV, ale je nepochopiteľné, aby z 300 miliónov eur na vedu a výskum nedostali ani cent,“ povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Branislav Gröhling. Podľa neho je vzniknutá situácia jasným dôkazom zaujatosti a veľmi podozrivého narábania s eurofondami. Ako dodal, vytvára sa tým katastrofálny obraz o stave školstva, ako aj o spôsobe, akým SNS vedie tento rezort.

„Podpora vedy a výskumu upadá. Ministerstvo školstva namiesto toho, aby podporovalo slovenské univerzity v tvorbe kvalitného výskumu, dáva financie na výskum firmám. Popri tom ignoruje kvalitné návrhy slovenských univerzít, medzi inými aj projekt Univerzity Komenského na medicínsky výskum v oblasti nádorových ochorení,“ dodal opozičný poslanec.

Liberáli pripomínajú, že druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) umožnila firmám odpočítavať z daňového základu výdavky na vedu a výskum bez toho, aby existovala kontrola ich oprávnenosti. V tejto súvislosti strana upozornila na bizarné prípady, keď si firmy pod legendou vedy a výskumu odpočítali výdavky na činnosti, ktoré s reálnym výskumom nemali nič spoločné. SaS sa preto obáva, že presne v týchto intenciách dopadnú aj projekty firiem, ktoré vybrala výberová komisia a ktoré si rozdelia 300 miliónov eur.

Médiá v pondelok (10.7.) informovali, že rektori veľkých univerzít a predseda SAV v tejto súvislosti napísali ministrovi školstva list, v ktorom ho žiadajú, aby výsledky eurofondovej výzvy anuloval. Ministerstvo reagovalo, že proces schvaľovania projektov ešte nebol ukončený.