Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Pod hromadnú pripomienku k zmenám v RTVS sa podpísalo 11.000 ľudí

Na snímke poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Skrátené pripomienkové konanie k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase sa v utorok končí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. marca (TASR) - Hromadnú pripomienku SaS k návrhu zmien v telerozhlase podporilo vyše 11.000 signatárov. Liberáli o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

Legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR vníma SaS ako snahu vládnej garnitúry "diletantským a neústavným spôsobom zlikvidovať súčasnú RTVS a zbaviť sa súčasného generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja".

"V pripomienke odmietame návrh zákona ako celok, žiadame riadny legislatívny proces a takisto žiadame vypustiť ustanovenia, ktoré ohrozujú verejnoprávny charakter RTVS i jej nezávislosť, pluralitu a, naopak, posilňujú vplyv vládnej moci," zdôraznil jeden z iniciátorov hromadnej pripomienky René Parák.

Poslanec za SaS v Národnej rade SR Ondrej Dostál kritizoval nielen skrátené pripomienkové konanie, ale takisto aj niektorými zástupcami koalície avizované skrátené prerokovávanie návrhu zákona v parlamente.

SaS deklarovala pripravenosť argumentovať svoje pripomienky v rozporovom konaní. Dostál v tejto súvislosti pripomenul, že po utorkovom ukončení pripomienkového konania bude rezort kultúry vyhodnocovať vznesené podnety, teoreticky je možné i to, že na základe vznesených pripomienok stiahne návrh z legislatívneho procesu.

Skrátené pripomienkové konanie k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase sa v utorok končí. Zverejnené je už podanie viacerých hromadných pripomienok.

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.