Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SaS podala trestné oznámenie na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Minister vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Strana SaS podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Podozrieva ho zo zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s postavením vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby. Vo štvrtok o tom informovala poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková.

"Sme presvedčení, že došlo k spáchaniu tohto trestného činu tým, že elitní vyšetrovatelia boli postavení mimo služby bez toho, aby boli rešpektované podmienky zákona o štátnej službe, ktorý sa týka príslušníkov Policajného zboru, a rovnako zákona o ochrane oznamovateľov," vyhlásila Kolíková.

Minister musí podľa Kolíkovej pri vydaní personálneho rozkazu zohľadniť všetky známe skutočnosti. Do úvahy podľa nej nebral napríklad rozhodnutie súdu, ktoré spochybnilo základ trestného stíhania. Ako dodala, dnes je známe aj to, že obvinenie bolo vznesené zaujatým vyšetrovateľom, čím sa šéf rezortu vôbec nezaoberá. Zákon o ochrane oznamovateľov označila poslankyňa za úplne ignorovaný.

Kolíková upozornila aj na dosahy opatrenia voči vyšetrovateľom na ich existenciu. "Sú na úrovni minimálnej mzdy a vlastne nemôžu vykonávať ani iné povolanie. Postih voči nim považujeme za šikanózny a zastrašujúci voči komukoľvek, kto by chcel dnes vyšetrovať korupciu voči predstaviteľom tejto koalície, osobitne voči nominantom Smeru," skonštatovala s tým, že nerozumie, prečo Hlas-SD robí "špinavú prácu" za Smer.

Minister vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.