Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Podarilo sa vyzbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze

TK strany SaS. Foto: TABLET.TV

Návrh bol podaný v pondelok do podateľne NR SR.

Bratislava 12. marca (TASR) – Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze pod návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Informovala o tom počas tlačovej konferencie podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Návrh bol podaný v pondelok do podateľne NR SR. "Predseda parlamentu má teraz sedem dní na to, aby zvolal mimoriadnu schôdzu," povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej poslanci za SaS na nasledujúcej schôdzi NR SR stiahnu všetky svoje návrhy zákonov a nebudú sa zúčastňovať ani na legislatívnom procese. "Vládna koalícia nebola schopná zabezpečiť regulérny legislatívny proces ani v čase, keď nečelila rozpadu. Zákony sa prijímali narýchlo formou nových nepriamych noviel, formou poslaneckých návrhov a bez riadneho pripomienkového konania. Tomu zodpovedala aj nízka kvalita zákonov, ktoré je nutné neustále opravovať," povedala Blahová. Doplnila, že hlavnou úlohou parlamentu je v súčasnosti spriechodnenie predčasných volieb, ktoré požadujú i občania. "Vyzývame poslancov vládnej koalície, aby nasledovali náš príklad a zdržali sa v tomto hektickom období zákonodarnej činnosti s výnimkou schválenia jediného zákona o skrátení volebného obdobia," povedala Blahová. Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej požiadavka na predčasné voľby je na mieste. "Urobíme všetko pre to, aby k nim došlo," zdôraznila.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko ohľadom pondelkovej demisie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) uviedol, že k jeho rozlúčkovej reči malo dôjsť už pred niekoľkými rokmi. "Dnes je to len krok z donútenia a zároveň taktizovanie strany Smer-SD. Rezignácia Kaliňáka je z hľadiska očisty od korupcie a mafie nedostatočná," uzavrel Galko.

Kaliňák oznámil svoju demisiu v pondelok doobeda. Aj týmto krokom chce zachovať stabilitu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Kaliňák verí, že vraha a objednávateľa vraždy polícia nájde. Pokojom pre vyšetrovateľov chce dokázať, že Slovensko je modernou krajinou.