Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SaS: Podpísanie deklarácie ústavnými činiteľmi je neúprimné gesto

Na archívnej snímke zľava Andrej Danko, Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini. Foto: TASR Pavel Neubauer

Potreba deklarovať záujem o jednotnú zahraničnú politiku podľa SaS dokazuje, že spoločný postup v tejto oblasti absentuje.

Bratislava 1. júla (TASR) - Opozičná strana SaS spochybňuje deklaráciu k zahraničnopolitickej orientácii Slovenska, ktorú minulý týždeň podpísali traja najvyšší ústavní činitelia. Považuje to za neúprimné gesto. Potreba deklarovať záujem o jednotnú zahraničnú politiku podľa SaS dokazuje, že spoločný postup v tejto oblasti absentuje.

Podľa SaS je príznačné, že traja najvyšší ústavní činitelia si musia po dlhých rokoch členstva Slovenska v NATO a Európskej únii (EÚ) toto členstvo deklaratívne pripomínať a potvrdzovať, že krajine z neho vyplývajú záväzky.

"Ostentatívne deklarovanie záujmu na jednotnej zahraničnej politike dokazuje, že jednotná zahraničná politika absentuje. Najlepším dôkazom je Andrej Danko, ktorý vytrvalo podmýva slovenskú zahraničnú politiku obdivom k nedemokratickým režimom. Ale aj Peter Pellegrini, ktorý na vylodenie spojencov v Normandii ako jediný štátnik EÚ spomínal v Moskve," uviedli v stanovisku strany predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Podpísanie deklarácie nemôže podľa strany uspokojiť nikoho, kto vládnej reprezentácii vyčíta "dvojkoľajnosť" až nepriateľstvo voči spojencom v NATO.

Traja najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), sa podpísaním spoločnej deklarácie prihlásili k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017. Deklaráciu podpísali 27. júna na Bratislavskom hrade.

Podpísaním deklarácie potvrdili spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a vyjadrili verejný záväzok, že budú konať v súlade s touto dohodou. V deklarácii z októbra 2017 sa ústavní činitelia zaviazali, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR. Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny.