Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS podporí návrhy Smeru, odmieta manželstvo podľa KDH

Na snímke predseda strany SaS a a kandidát Richard Sulík. Foto: TASR/Michal Svítok

Liberáli žiadajú, aby strany svoje ústavné návrhy predkladali do parlamentu oddelene a podporu pre ne hľadali samostatne.

Bratislava 27. februára (TASR) - Strana SaS je pripravená podporiť rozumné návrhy potrebné pre očistu justície z dielne Smeru-SD. Odmieta však definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, ktorú presadzuje KDH. Žiada, aby strany svoje ústavné návrhy predkladali do parlamentu oddelene a podporu pre ne hľadali samostatne.

"Spájanie ústavného ukotvenia manželstva ako zväzku muža a ženy so zásadnými zmenami v justícii, teda dvoch nesúrodých tém, je podľa nás nebezpečným kupčením medzi KDH a stranou Smer a prípravou na budúcu vládnu koalíciu," tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Liberáli sú za zásadnú reformu slovenského súdnictva a vítajú iniciatívu Smeru-SD očistiť justíciu. Pokiaľ ide o návrh KDH uzákoniť manželstvo ako zväzok muža a ženy, podľa SaS nie je potrebný, ba dokonca je diskriminačný.

"Na rovnakú ochranu majú nárok napríklad aj všetci nezosobášení partneri, ktorí spolu žijú, vdovy, rozvedení muži a ženy, slobodné matky," zdôraznil Sulík.

Pripomenul, že manželstvo v jeho tradičnej podobe je chránené zákonom o rodine a podľa ústavného článku 41. "manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona". Súčasnú právnu úpravu pokladá SaS za dostatočnú.