Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SaS podporuje snahu budovať v Líbyi záchytné tábory pre utečencov

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie po skončení riadneho kongresu strany SaS v hoteli Lux v Banskej Bystrici 18. apríla 2015. Foto: TASR

SaS si uvedomuje, že predpokladom tohto projektu je ukončenie občianskej vojny v krajine a vytvorenie vlády národného porozumenia.

Bratislava 10. júla (TASR) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) pozitívne vníma snahu slovenskej diplomacie na čele s Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) zapojiť sa do procesu politickej stabilizácie Líbye vrátane vyslania slovenskej vojenskej misie s humanitárnym poslaním. Uviedla to dnes vo svojej tlačovej správe.

Odborník SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus konštatoval, že je to v súlade s dlhodobou predstavou strany vybudovať v Líbyi záchytné tábory pre utečencov. "Tie môžu zastaviť ich exodus do Európy, ktorý neraz končí smrťou vo vlnách Stredozemného mora," uviedol Klus.

SaS si uvedomuje, že predpokladom tohto projektu je ukončenie občianskej vojny v krajine a vytvorenie vlády národného porozumenia. Strana preto vyzvala inštitúcie Európskej únie a diplomacie jej členských štátov, ako aj svetových veľmocí, aby sa v tomto procese čo najaktívnejšie angažovali.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v stredu (8.7.) po zasadnutí uviedol, že vojenská pomoc Líbyi je zatiaľ predčasná téma. Pripomenul, že v tomto smere je potrebné rozhodnutie predovšetkým OSN, ktorá môže udeliť potrebný mandát na operácie.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že prvou podmienkou na takéto úvahy je, že severoafrická krajina bude mať vládu. Súčasný vývoj v Líbyi je podľa Lajčáka pozitívny a smeruje k vzniku vlády národnej jednoty. To by mohol byť partner pre medzinárodné spoločenstvo pri ďalších rokovaniach, podotkol Lajčák.