Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SaS podporuje zotrvanie Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady

Donald Tusk, archívne foto. Foto: TASR

Liberáli svoj postoj odôvodňujú tým, že práve pod Poliakovým vedením Európska rada obstála v poslednom období najlepšie zo všetkých inštitúcií EÚ.

Bratislava 9. marca (TASR) - Donald Tusk by podľa strany SaS mal pokračovať na poste predsedu Európskej rady. Liberáli svoj postoj odôvodňujú tým, že práve pod Poliakovým vedením Európska rada obstála v poslednom období najlepšie zo všetkých inštitúcií EÚ.

"Európska rada sa pod vedením Donalda Tuska javila ako najakcieschopnejšia a rovnako najotvorenejšia myšlienkam nevyhnutných reforiem Európskej únie, ktoré SaS dlhodobo presadzuje," uviedol tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus. Poukázal tiež na Tuskovu empatiu pre postoje krajín stredoeurópskeho regiónu, predovšetkým v oblasti migrácie či energetiky. "Aj preto SaS podporuje jeho znovuzvolenie," vyhlásil Klus.

Voľba nového predsedu Európskej rady bude prvým dôležitým bodom dnešného summitu lídrov členských štátov Európskej únie v Bruseli.

Slovensko bude na ňom zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD). I on vyjadril Tuskovi dôveru. "Donald Tusk rozumie tomuto regiónu, veľmi dobre sa s ním pracuje," uviedol slovenský premiér. Fico i preto chce, aby sa o voľbe europrezidenta rozhodlo už dnes. Upozorňuje totiž na to, že ak by sa Poľsku podarilo oddialiť voľbu predsedu Európskej rady, novým mužom na čele tejto inštitúcie by sa mohol stať niekto, kto nebude schopný reprezentovať stredoeurópsky región.

Donaldovi Tuskovi, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie, sa terajšie funkčné obdobie skončí v máji. Vo voľbách je považovaný za favorita, odmieta ho ale podporiť jeho rodné Poľsko, ktoré navrhlo vlastného kandidáta, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

V stredu (8.3.) poľská premiérka Beata Szydlová svojich partnerov v členských štátoch EÚ listom vyzvala, aby Tuskovu kandidatúru nepodporili. Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55 percent členských štátov, v ktorých žije aspoň 65 percent obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne. Mandát predsedu Európskej rady trvá dva a pol roka.