Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Podľa SaS zastrašuje polícia mladých ľudí na celom Slovensku

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko na margo dnešnej preventívnej policajnej akcie na jednej z bratislavských škôl, kde polícia hľadala drogy.

Bratislava 24. mája (TASR) - Polícia zastrašuje mladých ľudí po celom Slovensku a dáva im jasný odkaz, aby jej nebrnkali po nose, lebo im spraví zo života peklo. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko na margo dnešnej preventívnej policajnej akcie na jednej z bratislavských škôl, kde polícia hľadala drogy. Muži zákona o zásahu informovali na sociálnej sieti.

"Slovensko zápasí s nevídanou mierou korupcie, ktorá nie je trestaná. Nervozita v celej spoločnosti rastie. Boli sme svedkami pochodu, ktorý sprevádzali legitímne požiadavky vrátane odstúpenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar odmietol diskutovať s organizátormi na pôde školy, namiesto toho nabehlo na jednu školu komando so psom," povedal Galko.

Podľa jeho slov verejnosť očakáva takéto zásahy u Ladislava Bašternáka a Kaliňáka, nie na školách. "Žiadam políciu, aby sa spamätala. Rodičom ponúkam možnosť, aby sa na poslancov SaS obrátili, ak budú potrebovať akúkoľvek pomoc, či už právnu, legislatívnu, alebo ak budú chcieť podať nejakú sťažnosť. Mladým ľuďom odkazujem, aby nestrácali čas s diskusiou s Gašparom, lebo on si už nič také nezaslúži," povedal.

Polícia neskôr na sociálnej sieti doplnila, že na zásah išla na pozvanie danej školy. "V statuse to pôvodne napísané nebolo. Ale aj tak si myslím, že akcia bola neadekvátna. Má to opodstatnenie vtedy, ak máte podozrenie z trestného činu," konštatoval Galko.

Podpredsedovi SaS sa zároveň nepáči, že správca policajného profilu na sociálnej sieti zmazal akýkoľvek nepohodlný alebo kritický názor na túto akciu. "Aký policajný prezident, taký policajný Facebook. Ak doteraz bolo 1000 dôvodov na odstúpenie Gašpara, dnešný zásah je 1001. dôvod. Vyzývam ho, aby svoju pozíciu opustil," odkázal Galko.

Tímlíder SaS pre školstvo Branislav Ghröling je presvedčený, že takéto zastrašovanie detí ničomu nepomáha. "Toto je úspech? Prísť a vystrašiť deti počas vyučovania, a potom sa tým chváliť na sociálnej sieti? Čo týmto polícia sleduje a čo týmto vyrieši? Aké sú konkrétne výsledky toho zásahu? Proti drogám sa bojuje úplne inak a vedia to všade vo svete. Zaujíma ma, čo sa stane, ak u žiaka takto náhodne nájdu drogu. Nemyslím si, že takáto demonštrácia moci ho odradí od nevhodného správania," uzavrel.

Polícia dopoludnia na sociálnej sieti oznámila, že na jednej bratislavskej škole vykonáva preventívnu prehliadku na omamné a psychotropné látky a že video z akcie zverejní neskôr. To sa stalo popoludní, pričom polícia doplnila, že akcia sa uskutočnila na základe požiadavky od danej školy. "Sme radi, že šesťročnú sučku nemeckého ovčiaka zaujali najviac granule a desiata jednej zo žiačok. Drogy nikdy neboli a nikdy nebudú žiadnym riešením. Myslite na seba a na svojich blízkych," odkázali policajti.

Počas podobnej akcie policajti minulý rok našli jednorazovú dávku marihuany u 13-ročného chlapca na základnej škole v Trnave. Pre nízky vek ešte nemohol byť trestne stíhaný, takže trestné stíhanie bolo zastavené. "V roku 2016 sme zaznamenali 80 prípadov mladých ľudí vo veku od 14 do 18 rokov, v ktorých figurovali drogy. Išlo hlavne o nedovolenú výrobu a držbu omamnej a psychotropnej látky a jedu, šírenie toxikománie a neoprávnené prechovávanie omamnej a psychotropnej látky, jedu a prekurzora pre vlastnú potrebu," dodala polícia.

Na brífing SaS polícia zareagovala s tým, že pravidelne dostáva žiadosti od riaditeľov základných aj stredných škôl po celom Slovensku, aby jej príslušníci vykonávali preventívne aktivity spoločne so služobnými psami. "Táto prax funguje už mnoho rokov a v niektorých prípadoch prispela k odhaleniu prítomnosti drog u maloletých osôb, ktoré nemali ani 15 rokov. Sme presvedčení, že čím skôr sa takáto situácia odhalí, o to viac sa zvyšuje šanca na zabezpečenie zdravého vývoja daného dieťaťa v spolupráci s ďalšími inštitúciami," skonštatovalo oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Tvrdenia politickej strany, že nešlo o preventívnu akciu, ale o zásah policajného komanda a zastrašovanie študentov, vníma ako absurdný a klamlivý pokus poslancov vytĺcť z tejto témy politický kapitál. "Taktiež je lžou tvrdenie, že sa v škole objavili viaceré služobné psy. Ak má politická strana SaS pocit, že drogová problematika na stredných školách je tabu, zjavne sa nestretla z realitou," dodalo v stanovisku Prezídium Policajného zboru.