Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

SaS súhlasí s vládnymi zmenami pri pozemkových spoločenstvách

Ľubomír Galko (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Je to návrh, ktorý posúva právnu úpravu v tejto oblasti dopredu, povedal Ľuobmír Galko.

Bratislava 30. januára (TASR) - Pozemkové spoločenstvá bez právnej subjektivity budú mať povinnosť transformovať sa na spoločenstvá s právnou subjektivitou. S takouto zmenou počíta vládny návrh zákona, ktorý dnes v úvode druhého rokovacieho dňa 14. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil plénu minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD)

Klub SaS sa chystá tento zákon o pozemkových spoločenstvách podporiť. Uviedol to v rozprave poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko. "Je to návrh, ktorý posúva právnu úpravu v tejto oblasti dopredu," odôvodnil. Do zákona však chce zapracovať niekoľko zmien v druhom čítaní k tomu návrhu zákona. Nepáči sa mu napríklad to, že minister už počíta v zákone s výnosmi z pokút. "Je scestné počítať s pozitívnym vplyvom na štátny rozpočet," podotkol Galko.

Poslanci budú dnes hovoriť aj o návrhu novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, podľa ktorého sa má proces uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií získaných v zahraničí zjednodušiť.

"Cieľom je, aby sa rovnaké podmienky, ktoré sú ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania v Slovenskej republike, rovnako uplatňovali aj na iných štátnych príslušníkov, a to za účelom zabezpečenia jednotného prístupu k regulovanému povolaniu," uvádza sa v dôvodovej správe k materiálu. Orgán pre uznávanie vzdelania bude pri posudzovaní zohľadňovať aj dovtedajšiu prax žiadateľa a tiež to, že v štáte jeho pôvodu je považovaný za kvalifikovaného pracovníka.


Sociálne zabezpečenie vojakov a policajtov


Ministerstvo vnútra zase predložilo novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Ak prejde v navrhovanej podobe, vojaci a policajti, ktorí dosiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o 10 rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby.

"Základným motívom celého tohto návrhu je, že si ozbrojenci budú platiť na svoje dôchodky viac a budú slúžiť dlhšie, od 15 do 25 rokov, v rámci jednotlivých prechodných období. Ale aj tieto opatrenia znamenajú, že si tento systém budú môcť užívať dlhé roky, nielen počas služby, ale najmä, keď si poctivo odrobia roky v armáde alebo polícii," predstavil pred časom zmenu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).