Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS je proti zvyšovaniu dôchodkov a plošným odmenám pre sudcov

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Strana reagovala na navrhované znovuzavedenie odmien a zvýšenie dôchodkov, o ktorom sa rokuje v Národnej rade SR.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Strana Sloboda a Solidarita je proti tomu, aby sa plošne zlepšilo finančné ohodnotenie sudcov. Reagovala tak na navrhované znovuzavedenie odmien a zvýšenie dôchodkov, o ktorom sa rokuje v Národnej rade SR.

Novela zákona o prokurátoroch, ktorú parlament prerokuje na novembrovej schôdzi v druhom čítaní, prináša výhody i pre sudcov. Liberáli nesúhlasia s návrhom na zvýšenie sudcovských penzií, vysvetlil pre TASR tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Opätovné zavedenie odmien SaS neodmieta. Obáva sa však, že sa sudcom budú opäť udeľovať plošne. Vyzvala preto vládu, aby boli odmeny závislé od zlepšených výsledkov ich práce.

Baránik v tejto súvislosti poukázal na nerovnosť odmeňovania v súkromnom a verejnom sektore. „Naším cieľom je postaviť všetky právnické povolania do približne rovnakého svetla,“ uviedol s tým, že právnik by mal byť schopný vykonávať právnické remeslo v akomkoľvek postavení.

„Keby mali sudcovia pracovať v súkromnom sektore, boli by nepoužiteľní,“ tvrdí Baránik. „Sudca by nevedel vykonávať povolanie advokáta. Nemá takú produktivitu, ktorá sa očakáva od advokáta za 3000-eurový plat,“ domnieva sa.

Liberáli zvyšovanie platov sudcov vo všeobecnosti neodmietajú, ak preukážu, že si plnia povinnosti. „V globále platí, že si svoje povinnosti neplnia, čo hlavne platí pre sudcov na vysokých postoch,“ mieni Baránik.

„Právo je totiž na Slovensku nevymožiteľné, sudcovia vydávajú rozsudky, ktoré sú nekonzistentné, ide z nich zjavná svojvôľa a neprípustné ovplyvňovanie,“ vysvetlil. K zvýšeniu platových náležitostí sudcov by tak malo podľa špecialistu SaS dôjsť až potom, ako sa zvýši spokojnosť verejnosti s fungovaním súdov a ako vzrastie úroveň právneho štátu na Slovensku.

Podľa návrhu ministerstva spravodlivosti by malo byť možné sudcom priznať odmenu do výšky ich funkčného platu. Nárok na ňu budú mať v prípade vykonania úloh nad rozsah ich povinností, ale aj pri dosiahnutí veku 50 rokov.

Novela zákona o prokuratúre tiež mení hodnotu koeficientu, ktorým sa sudcovi a prokurátorovi vymeriava príplatok k dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov z 0,8 na jedno percento. Zvýšiť by sa mali i funkčné príplatky sudcov a na dva týždne by sa mala predĺžiť každoročná rehabilitácia pre sudcov nad 50 rokov.