Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SaS: Prezident by mal zverejniť dokumenty spájajúce KTAG a jeho kampaň

Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Michal Svítok

. Liberáli v tejto súvislosti upozorňujú aj na to, že verejnosť nemá istotu, či dokumenty z Kiskovej prezidentskej kampane, ktoré sa dostávajú do médií, sú podvrhom alebo kópiami originálov.

Bratislava 30. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska by mal zverejniť všetky dokumenty, ktoré sa týkajú prepojenia financovania jeho prezidentskej kampane a firmy KTAG. Hlavu štátu na to vyzvali predstavitelia SaS. Zároveň upozorňujú orgány činné v trestnom konaní aj finančnú správu, že prezident Kiska je cieľom ohováračskej kampane, v rámci ktorej sa už pomaly chronicky porušuje daňové tajomstvo.

"Nazdávame sa, že polícia a prokuratúra prezidenta nechránia a sú nečinné, lebo už dávno mali začať trestné stíhanie vo veci," uviedli v spoločnom vyhlásení predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Liberáli konštatujú, že i vzhľadom na aktuálne medializované informácie stráca inštitút prezidenta SR na vážnosti a dôstojnosti. "Myslíme si, že za danej situácie by mal Andrej Kiska zverejniť všetky objednávky na práce, o ktoré požiadal firmu KTAG v rámci svojej neoficiálnej i oficiálnej kampane, rovnako i faktúry, ktoré mu spoločnosť KTAG po realizácii týchto prác adresovala a tiež doklady o úhrade týchto faktúr zo súkromných zdrojov prezidenta," uviedli liberáli.

Podľa SaS je to priama cesta k objasneniu celého prípadu. Liberáli v tejto súvislosti upozorňujú aj na to, že verejnosť nemá istotu, či dokumenty z Kiskovej prezidentskej kampane, ktoré sa dostávajú do médií, sú podvrhom alebo kópiami originálov.

Podľa stredajších medializovaných informácií rodinná firma A. Kisku KTAG podala 15 opravných daňových priznaní. Majú súvisieť s kontrolou daňového úradu, ktorá sa na prelome rokov 2017 a 2018 uskutočnila vo firme KTAG. V dodatočných daňových priznaniach už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň. Okolnosti potvrdil aj prezidentov hovorca Roman Krpelan.