Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SaS: R. Fico sa usiluje o manipuláciu menovania slovenského sudcu ESĽP

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér Robert Fico sa usiluje o manipuláciu menovania slovenského sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Myslí si to tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Bratislava 4. marca (TASR) - Premiér Robert Fico sa usiluje o manipuláciu menovania slovenského sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Myslí si to tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Svoje tvrdenie opiera o rozhodnutie vlády SR, ktorá odmietla kandidátov na sudcov do Štrasburgu. Kandidátka bola podľa vlády nevyvážená. Príliš z nej mal vyčnievať Ján Mazák, ktorý v minulosti šéfoval Ústavnému súdu a v súčasnosti je poradcom prezidenta SR Andreja Kisku.

"Profesor Mazák je výnimočne kvalifikovaný, až ideálny slovenský kandidát na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, a to nielen z hľadiska jeho osobnostných a vzdelanostných predpokladov, ale aj z hľadiska jeho predošlých skúseností v postavení generálneho advokáta Európskeho súdneho dvora," zdôraznil Baránik.

Dodal, že Mazákov kredit a meno sú v európskych právnických kruhoch dostatočne známe. Odmietnutie kandidátky, na ktorej bol aj Mazák, svedčí podľa Baránika aj o tom, že Ficova vláda Mazáka nechce. A to možno aj preto, že chce zabrániť odhaleniu stavu ochrany ľudských práv na Slovensku.

"Vláda Roberta Fica sa usiluje o manipuláciu procesu menovania slovenského sudcu ESĽP za účelom zamedzenia medzinárodnému odhaleniu žalostného stavu ochrany základných ľudských práv na Slovensku," uviedol Baránik.

Mazák napadol rozhodnutie vlády SR o odmietnutí kandidátov na Ústavnom súde (ÚS) SR. Zároveň požiadal o predbežné opatrenie, ktoré by mohlo zablokovať novú voľbu kandidátov na sudcov. Tá je plánovaná na 13. apríla.

Mazák trvá na tom, že bol riadne zvolený za kandidáta a vláda nemala podľa neho dôvod predložených kandidátov odmietnuť. Tvrdí, že rozhodnutie vlády nemá oporu v zákone. Argument o nerovnocennej kandidátke je podľa neho nezmyselný. Otázka vyváženosti sa podľa Mazáka týka iba pohlavia, teda na kandidátke by mali byť muži aj ženy. To splnené bolo.