Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Ponuka pre J. Kollára na podpredsedu SaS stále platí

Kongres strany Sloboda a Solidarita (SaS) v Prešove v sobotu 16. marca 2013. Na snímke staronový predseda SaS Richard Sulík, vpravo Jozef Kollár. Foto: TASR/František Iván

Sulík navrhol doterajších podpredsedov odvolať a vymenovať nových. Podpredsedami sa stali Jozef Mihál a Ľubomír Galko, ktorý funkciu zastával aj predtým. O post prišiel Juraj Miškov.

Bratislava 26. marca (TASR) - Ponuka pre Jozefa Kollára na post podpredsedu SaS stále platí. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SaS Richard Sulík.

Šéf liberálov dal ponuku Kollárovi, ktorý proti nemu nedávno kandidoval za predsedu, už v pondelok (25.3.) na Republikovej rade. Kollár ju neprijal.

Sulík navrhol doterajších podpredsedov odvolať a vymenovať nových. Podpredsedami sa stali Jozef Mihál a Ľubomír Galko, ktorý funkciu zastával aj predtým. O post prišiel Juraj Miškov, ktorý v predsedníckom súboji Sulíka s Kollárom podporoval Kollára. Podľa Kollára a jeho prívržencov Sulík odvolaním Miškova porušil dohodu, že nebude "krágľovať" Kollárových podporovateľov.

"Nie je to žiadne krágľovanie. Považujem za normálne, že funkčné obdobie podpredsedov skončí s funkčným obdobím predsedu," povedal Sulík. Dodal, že za podpredsedov si vybral Mihála, Galka a Kollára preto, že s nimi úzko spolupracuje a má k nim dôveru. Ak by bol za šéfa SaS zvolený Kollár, podľa Sulíka by si tiež navrhol za podpredsedov ľudí, s ktorými vie dobre spolupracovať. "Je predsa dôležité, aby predseda mal vo svojich podpredsedoch oporu," povedal Sulík.



Dodal, že nikdy sa nezaviazal k tomu, že Miškova opätovne navrhne za podpredsedu. To, či zostane šéfom klubu, rozhodnú podľa Sulíka poslanci. Na otázku, či Miškovovi verí, Sulík povedal, že je dôležité, či dokážu spolupracovať.

Viacerí členovia SaS považujú Sulíkovo konanie za nešťastné, prívrženci Kollára vrátane jeho samotného tvrdia, že momentálne zvažujú všetky možnosti. Jozef Mihál sa obáva odchodu väčšieho počtu liberálov. Sulík sa rozkolu strany neobáva. "Mám záujem o spoluprácu, preto som už dvakrát navrhol Jozefovi Kollárovi stretnutie. Budem rád, keď všetci členovia v strane zostanú," vyhlásil Sulík. Rokovanie s Kollárom by malo byť po Veľkej noci.