Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Richard Sulík je pripravený robiť mediátora medzi Mostom-Híd a SNS

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie 8. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Sulík podotkol, že právo na zostavenie vlády má v prvom rade predseda Smeru-SD Robert Fico. Keď sa mu to podarí, líder SaS to bude rešpektovať.

Bratislava 8. marca (TASR) - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) začína v týchto dňoch neformálne rokovať s OĽaNO-NOVA, SNS, Mostom-Híd, #Sieťou a so stranou Borisa Kollára Sme Rodina. Jej líder Richard Sulík je presvedčený, že v takomto zložení dokáže byť vláda stabilná. Verí, že strany dokážu nájsť v koalícii kompromis a budú vedieť fungovať i celé funkčné obdobie. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.



Sulík podotkol, že právo na zostavenie vlády má v prvom rade predseda Smeru-SD Robert Fico. Keď sa mu to podarí, líder SaS to bude rešpektovať. Preto sa so stranami zatiaľ stretáva neformálne. Chápe, že SNS a Most-Híd majú rôzne pohľady na veci. "Ale aj my sme vedeli s KDH nájsť kompromis a dokázali sme fungovať ako vláda," uviedol. Je pripravený robiť medzi Mostom-Híd a SNS mediátora, ak to bude potrebné. Bude im venovať toľko času, koľko bude treba.

SNS sa podľa Sulíka zmenila, už nie je stranou, akou bývala. Rozumie tomu, že SaS je zodpovedná za všetkých pravicových voličov, nechce ich sklamať. Líder SaS predčasné voľby odmieta, je to podľa neho arogancia voči voličovi. Vláda zo zlepenca je tiež lepšia než tá úradnícka, myslí si.



Slovensko bude v druhom polroku predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Uistil, že je pripravený robiť krajine dobré meno. Nevedel povedať, či by stiahol žalobu Slovenska v súvislosti povinnými kvótami. Musel by si zhodnotiť pre a proti s kompetentnými a potom by sa rozhodol. Sulík netrvá na tom, aby bol premiérom v pravicovej vláde. Ak sa strany dohodnú na inom mene, bude to rešpektovať.