Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

SaS: Riešenie k pediatrom by mal schváliť až nový parlament

Na archívnej snímke Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Namiesto systémových riešení sme svedkami absolútneho chaosu a predvádzania sa v populizme, uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Bratislava 8. septembra (TASR) - Strana SaS považuje rokovanie o legislatíve k pediatrom v súčasnom zložení parlamentu za nebezpečné. Navrhuje, aby vláda pripravila komplexné riešenie, ktoré schváli nový parlament po voľbách.

SaS tvrdí, že viaceré strany dopredu avizovali, že v predloženej forme návrh s vyššími poplatkami nepodporia a plánujú viaceré pozmeňujúce návrhy. "Namiesto systémových riešení sme svedkami absolútneho chaosu a predvádzania sa v populizme. Navyše účinnosť zákona je až od januára 2024 a aj preto sme premiéra Ódora žiadali, aby tento návrh prerokoval až nový parlament," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

SaS v tejto súvislosti pripomenula stanovisko Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá v prípade prijatia takto predkladaných zmien varuje pred kolapsom poskytovania detskej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. "Najlepšie, čo môže úradnícka vláda v tejto situácii spraviť, je návrh stiahnuť a pripraviť komplexné riešenie, ktoré prijme nové zloženie parlamentu na prvej schôdzi," doplnila Bittó Cigániková.

Poslancom sa v piatok nepodarilo otvoriť mimoriadne rokovanie k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Vyplýva z nej, že ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zvýšiť sa tiež majú poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič plánuje budúci týždeň zvolať krízové rokovania. Mrzí ho, že časť poslancov nepochopila, v akej kritickej situácii je pediatria.

Poslanci SaS nepodporili ani otvorenie schôdze k novele zákona o pobyte cudzincov. Juraj Krúpa (SaS) si myslí, že zmena pri vydávaní potvrdení pre cudzincov nie je riešením situácie. Hrozilo podľa neho, že schôdzu využijú niektorí poslanci na sebaprezentáciu.