Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

SaS: Rozhodnutie prezidentky vetovať tzv. kompetenčný zákon je správne

Na archívnej snímke Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon.

Bratislava 2. januára (TASR) - Opozičná strana SaS víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať tzv. kompetenčný zákon. Krok považuje za správny. Strana má voči právnej norme viaceré výhrady, v tejto veci sa plánuje obrátiť aj na Ústavný súd SR. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Namiesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne. Časť z toho ide pritom na platy úradníkov, limuzíny a ochranku," skonštatoval predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Okrem vzniku nového ministerstva nesúhlasí ani s ďalšími zmenami, ktoré mala novela priniesť. Skritizoval napríklad úpravu menovania a odvolávania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistického úradu SR. "Novela taktiež ministerstvu obrany, konkrétne Robertovi Kaliňákovi, poskytovala monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami. Toto je absolútne neprijateľné," poznamenal.

Poslanec zároveň avizuje, že prelomenie veta prezidentky nebude jednoduché. "Budeme zásadne proti a bojovať proti tomuto vládnemu valcu. Navyše spolu s opozičnými kolegami plánujeme napadnúť novelu kompetenčného zákona na Ústavnom súde," uzavrel.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. V parlamente ho poslanci schválili 20. decembra.