Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

SaS sa pre program upratovania Slovenska obrátila na GP SR

Nelegálne skládky zbytkov stavebných materiálov a komunálnych odpadov sa objavili po zídení snehu pri mnohých cestách a priľahlých komunikáciách. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Liberáli sa v súvislosti s Veľkým upratovaním Slovenska, ktorým chce envirorezort bojovať proti čiernym skládkam, obrátili s podnetom na Generálnu prokuratúru (GP) SR.

Bratislava 11. mája (TASR) - Liberáli sa v súvislosti s Veľkým upratovaním Slovenska, ktorým chce envirorezort bojovať proti čiernym skládkam, obrátili s podnetom na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Podľa SaS mechanizmus programu vytvára veľký priestor na zneužitie verejných zdrojov a "upratovanie" za verejné zdroje aj takého odpadu, ktorého pôvodca je známy.

"Keďže Environmentálny fond nedostatočne nastavil spôsob poskytovania dotácií na túto akciu, žiadame GP SR o preverenie postupu ministerstva životného prostredia ako správcu Environmentálneho fondu. Obciam a mestám má na odstraňovanie nezákonne umiestneného odpadu poskytovať dotácie vo výške 10 miliónov eur," povedala tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová.

Envirorezort kritiku odmieta. "Ministerstvu sa podarilo získať zdroje z neštátneho fondu a programom Veľké upratovanie Slovenska chce pomôcť mestám a obciam po desaťročiach vyčistiť Slovensko od čiernych skládok. Všetky finančné prostriedky budú vynaložené v súlade so zákonom. SaS opäť celému Slovensku ukazuje, že vie hľadať len problémy, politikárčiť a poukazovať na to, ako sa veci nedajú a v skutočnosti jej na čistom a kultúrnom životnom prostredí okolo nás nezáleží," reagoval hovorca rezortu Maroš Stano.

SaS okrem iného poukazuje na to, že zákon o odpadoch jednoznačne hovorí, ako postupovať pri odstraňovaní čiernych skládok, ako aj to, na koho náklady sa tak deje. "MŽP SR však chce prostredníctvom Environmentálneho fondu uhrádzať z verejného rozpočtu náklady na odstránenie takéhoto odpadu bez aplikácie zákona o odpadoch, zisťovania pôvodcu a v konečnom dôsledku vymáhania vzniknutých nákladov na jeho odstránenie," doplnila Zemanová.

Takto nastavený dotačný program vytvára podľa liberálov priestor pre špekulantov a príležitosť na „upratovanie“ za verejné zdroje aj v takom prípade, ak je vinník známy. "Čierna skládka je vždy umiestnená úmyselne a môže mať aj trestnoprávny charakter. Náklady na odstránenie takéhoto odpadu môžu dosahovať tisíce vynakladané z verejných zdrojov a z rozpočtov obcí," zhrnula Zemanová.

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) koncom apríla avizoval, že štát dá na likvidáciu čiernych skládok desať miliónov eur zo zanikajúceho Recyklačného fondu v rámci programu Veľké upratovanie Slovenska. Výzvu súvisiacu s programom zverejnil Environmentálny fond 16. apríla. Samosprávy môžu predkladať žiadosti do 17. júla a čistenie sa musí skončiť do konca novembra. Štát preplatí 95 percent nákladov, zvyšných päť samospráva. Financovať sa pritom bude zber, odvoz, uloženie odpadov na legálne skládky, prípadne ich zlikvidovanie v spaľovni.

Monitoring vlani ukázal, že na Slovensku je približne 2500 evidovaných nelegálnych skládok, ďalších až 7000 je neoficiálnych.