Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Schengen sa rozpadá. Štáty, ktoré ho nechránia, by mali odísť

Na snímke vľavo Jana Kiššová a predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Zo Schengenu by malo podľa neho odísť napríklad Grécko.

Bratislava 8. januára (TASR) - Európa nezvláda veľký nápor migrantov, ktorými sú v drvivej väčšine mladí a zdraví muži. Dôkazom je aj sexuálne obťažovanie žien migrantmi v Kolíne nad Rýnom či v iných mestách. Myslí si to opozičná SaS, podľa ktorej sa Schengen rozpadá. Riešenie migračnej krízy vidia liberáli predovšetkým v dôslednej ochrane vonkajších hraníc únie. Krajiny, ktoré to nezvládajú, majú zo Schengenu podľa SaS odísť.

"Krajiny, ktoré nie sú schopné zabezpečiť schengenský priestor a ochrániť hranice, musia tento priestor opustiť," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Zo Schengenu by malo podľa neho odísť napríklad Grécko.

Zároveň podľa neho treba zriadiť dva centrálne tábory mimo EÚ, jeden na území severnej Afriky a druhý na Balkáne. SaS volá aj po stabilizácii situácie v Sýrii, Iraku a Líbyi a po tom, aby únia nelegálnych migrantov presunula do táborov. Treba tiež podľa SaS odmietnuť povinné kvóty na utečencov.

Sulík je zároveň pohoršený z útokov v Kolíne nad Rýnom, ako aj z toho, že informácie prišli až niekoľko dní po nich. Odmieta aj rétoriku premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o zabránení vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Podľa Sulíka by to Fico nehovoril, keby sa neblížili parlamentné voľby. Premiérove vyjadrenia navyše podľa Sulíka izolujú Slovensko.



Podpredseda SaS Ľubomír Galko zdôraznil, že na Slovensku útoky a sexuálne obťažovanie žien migrantmi nehrozí. "Chcem ubezpečiť slovenské ženy a dievčence, že žiadne takéto útoky na Slovensku nehrozia. Nemáme žiadne informácie, že by sa migračné trasy mali presmerovať cez Slovensko. Slovenské ženy môžu byť pokojné," vyhlásil Galko.

Premiérove vyjadrenia považuje za fatamorgánu na oklamanie voličov. "Sme svedkami rozoštvávania mierumilovných ľudí. Sú to marketingové kecy vyslovované za účelom vyvolania strachu a honby za preferenciami," poznamenal.

Fico vo štvrtok (7.1.) vyhlásil, že Slovensko musí byť zabezpečené pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by vznikla naplnením povinných kvót. Uviedol to v reakcii na udalosti v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde počas novoročných osláv došlo k masovému sexuálnemu obťažovaniu a okradnutiu žien.