Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Slováci v zahraničí, ktorí volia poštou, sa o hlasy nemusia báť

Na snímke návratné obálky pre hlasovanie poštou zo zahraničia a hlasovacie lístky. Foto: TASR/Vladimír Benko

Poslanci strany síce nepovažujú voľby poštou za najbezpečnejší spôsob hlasovania, myslia si však, že voľby prebehnú bez väčších komplikácií.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slováci v zahraničí, ktorí v parlamentných voľbách (5.3.) budú hlasovať pomocou voľby poštou, sa o svoje hlasy nemusia báť. Zvlášť, ak ide o tých, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Ich hlasy sú uschované na ministerstve vnútra a nemalo by dôjsť k ich zneužitiu. Po návšteve ministerstva vnútra to konštatovali kandidáti SaS Martin Klus a Juraj Droba.

Zo zahraničia môžu hlasovať aj tí občania SR, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku. Tí však svoje hlasy mali posielať poštou na úrad v obci, kde majú trvalý pobyt. Klus a Droba síce nepovažujú voľby poštou za najbezpečnejší spôsob hlasovania, myslia si však, že voľby prebehnú bez väčších komplikácií. Obavy v nich vyvolávajú menšie obce, kde podľa nich môže dôjsť k manipulácii, ale neočakávajú výrazné problémy.

Naďalej však trvajú na zavedení elektronického hlasovania. "Voľby poštou nie sú najbezpečnejšie, lebo stále nevieme, čo sa deje na pošte, kým sa obálky dostanú na úrady, ale keď už sú napríklad na ministerstve vnútra, máme dôveru v to, že s nimi úradníci nemanipulujú. Voľby cez internet by boli bezpečnejšie, napriek výhradám, ktoré voči nim odznievajú, preto naďalej trváme na ich zavedení," povedal pre TASR Martin Klus.

Voľby cez internet by boli podľa neho aj v prospech vyššej volebnej účasti a tiež by boli pre voličov komfortnejšie. Odpadla by totiž administratíva spojená s voľbami poštou a tiež poplatky, ktoré dnes voliči musia na pošte zaplatiť.