Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Slovenské súdnictvo ohrozilo prepustením M. Štvrteckého občanov

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Bývalý kukláč Štvrtecký sa dostal na slobodu 4. augusta potom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Ďalší z dôkazov, že slovenské súdnictvo svojimi zámernými či náhodnými chybami vážne ohrozuje občanov namiesto toho, aby ich chránilo pred páchateľmi trestných činov. Na margo prepustenia šéfa vydieračskej skupiny Miroslava Štvrteckého pre procesnú chybu to vyhlásila parlamentná strana Sloboda a solidarita (SaS).

Bývalý kukláč Štvrtecký sa dostal na slobodu 4. augusta potom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby. Odborník SaS pre oblasť spravodlivosti Alojz Baránik v tejto súvislosti skonštatoval, že niektorí sudcovia nie sú morálne ani odborne spôsobilí nosiť sudcovský talár.



„Tieto persóny nielenže robia hanbu celej justícii, ale ich konanie je v priamom rozpore s verejným záujmom. Treba ich z tých talárov vyzliecť, to je základné východisko akejkoľvek justičnej reformy, ktorá má mať zmysel,“ uviedol Baránik.

Podpredseda strany Ľubomír Galko upozornil na slová svedka v procese so Štvrteckým – Róberta Jamricha. Ten pre Denník N uviedol, že má po prepustení Štvrteckého strach o život. Podľa Galka je v boji s organizovaným zločinom zásadnou vecou ochrana svedkov.

„Očakávam, že slovenská polícia poskytne svedkovi Jamrichovi ochranu pred akoukoľvek pomstou, pred akýmkoľvek revanšom. Je to vec spoločenského záujmu,“ povedal Galko.

Galko vyzval policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby situáciu okolo prepustenia Štvrteckého nepodcenili. "Ďalšia takzvaná procesná chyba tentoraz na strane polície môže mať veľmi vážne následky nielen pred svedkov, ale pre celú spoločnosť, lebo sa ešte viac spochybní odhodlanie orgánov činných v trestnom konaní bojovať s organizovaným zločinom,“ uzatvoril Galko.

Najvyšší súd a ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti preverujú okolnosti prepustenia Štvrteckého na slobodu. Mafiánovi sa podarilo dosiahnuť na súde obnovu jeho konania ohľadom výšky trestu. Štvrtecký mal byť premiestnený v rámci väznice v Leopoldove z ústavu na výkon trestu do ústavu na výkon väzby.

Obnova jeho konania nadobudla právoplatnosť 15. júla. Viac ako týždeň však ani Najvyšší súd, ani Špecializovaný súd v Pezinku nerozhodli o jeho väzbe. Nekonali tak bezodkladne a Štvrtecký sa vďaka tomu mohol dostať na slobodu.

Štvrtecký bol odsúdený v kauze vydieračskej skupiny na Záhorí. Tento rozsudok je vo výroku o vine stále právoplatný. Bývalý elitný policajt je uznaný vinným z deviatich trestných činov, okrem iného zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku.