Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Slovensko by nemalo stiahnuť žalobu na kvóty

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR/Branislav Račko

Prípadné stiahnutie žaloby bude podľa strany potvrdením predvolebného zneužívania migračnej krízy na vyvolávanie paniky vo verejnosti.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenská republika by nemala stiahnuť žalobu, ktorú podala na Súdny dvor v Luxemburgu na Radu Európskej únie pre rozhodnutie o povinných kvótach na prerozdelenie utečencov. Tvrdí to novozvolený poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Klus s tým, že prípadné stiahnutie žaloby vo veci utečeneckých kvót, o ktorom sa v rámci vznikajúcej koalície diskutuje, bude potvrdením predvolebného zneužívania migračnej krízy na vyvolávanie paniky vo verejnosti.

"Strana SaS považuje za správne, aby sa raz a navždy vyjasnili kompetenčné otázky v oblasti azylového práva medzi orgánmi EÚ a členskými štátmi. Podľa nášho názoru inštitúty ako azyl, doplnková ochrana a dočasné útočisko nemôžu byť presunuté do absolútnej právomoci orgánov únie, lebo by to znamenalo stratu kontroly členského štátu nad svojím územím a bezpečnosťou. Bolo by to napokon aj v rozpore s princípmi proporcionality a subsidiarity,"
myslí si Klus.

Podľa neho by tak vznikla absurdná situácia v tom, že členský štát by musel bez ohľadu na svoje kapacity a proti vôli svojich obyvateľov prijať v rámci kvót taký počet migrantov, o ktorom rozhodli európske orgány. "To je podľa nášho názoru najlepší spôsob, ako poslať občanov do náruče extrémistov. Pripomíname, že NR SR v júni minulého roka vo svojom vyhlásení prakticky jednohlasne odmietla zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov," povedal Klus.

Parlament zároveň podľa jeho slov deklaroval pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, avšak trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch. "SaS sa k tomu vyhláseniu NR SR stále hlási a s prekvapením sleduje, že nie všetci, ktorí zaň hlasovali, majú po voľbách na vec rovnaký názor," uzavrel poslanec.