Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SaS je proti jednokolovej voľbe predsedov VÚC, ale nezľakne sa jej

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Vyhlásilo to dnes vedenie liberálov s tým, že jednokolová voľba je výhodná pre kandidátov zosobňujúcich politický extrém.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Strana SaS nepodporuje jednokolovú voľbu predsedov vyšších územných celkov (VÚC), ktorú navrhujú poslanci za koaličné strany Smer-SD a Most-Híd, ale ak prejde, nezľakne sa jej. Vyhlásilo to dnes vedenie liberálov s tým, že jednokolová voľba je výhodná pre kandidátov zosobňujúcich politický extrém.

Argument, že štát ušetrí nejakú významnú sumu, ak sa druhé kolo volieb predsedov VÚC zruší, považujú liberáli za zástupný. "Navrhovatelia zamlčiavajú skutočné dôvody svojho kroku. A tie spočívajú v tom, že Smer-SD i Most-Híd si od jednokolovej voľby sľubujú väčší volebný úspech ako v prípade dvojkolovej. Opäť raz tak partikulárne stranícke záujmy majú navrch pred principiálnymi postupmi. Väčšinová voľba by vždy mala byť dvojkolová," hovoria liberáli.

Keď chce vládna väčšina šetriť, mala by podľa SaS zlúčiť prezidentské voľby s eurovoľbami. "Zároveň zostanú zachované dôležité volebné zásady," zdôraznil predseda strany Richard Sulík s tým, že ak táto navrhovaná zmena volebných pravidiel prejde, SaS sa jej dokáže prispôsobiť.

"Budeme vytvárať prirodzené koalície na podporu tých najlepších kandidátov už v prvom kole, aby slovenské regióny neovládli extrémisti, ale mravne bezúhonní a odborne zdatní ľudia," uzatvorilo vedenie SaS.

Podľa návrhu na jednokolovú voľbu predsedu kraja by sa šéfom VÚC mal stať kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov. Predkladatelia zmeny to odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.