Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

SaS: Vyzýva ústavných sudcov, aby počkali s rozhodnutím o Čentéšovi

Sudcom spravodajcom v prípade Čentéšovej sťažnosti bude Peter Brňák, ktorý pripraví vec na predbežné prerokovanie v senáte.

Bratislava 23. mája (TASR) - Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) vyzývajú ústavných sudcov Petra Brňáka, Milana Ľalíka a Mariannu Mochnáčovú, aby vyčkali so svojím rozhodnutím vo veci sťažnosti nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša až do rozhodnutia o ústavnosti zákona, na základe ktorého im bola táto kauza opätovne pridelená. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie strany.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR v stredu (22.5.) oficiálne pridelilo sťažnosť Jozefa Čentéša týkajúcu sa jeho nevymenovania za generálneho prokurátora pôvodnému prvému senátu. "Pripomíname, že sudcovia Brňák a Ľalík boli už z konania vylúčení pre ich možnú predpojatosť. SaS s poľutovaním konštatuje, že Ústavný súd sa stal baranidlom, ktorým si pokútne záujmy kliesnia cestu k ovládnutiu Generálnej prokuratúry," píše sa vo výzve.

Predstavitelia SaS pripomenuli, že ústavní sudcovia v 90. rokoch kládli účinné prekážky rozpínajúcemu sa mečiarizmu. "Dnes stoja pred ústavnými sudcami rovnaké výzvy," dodali.

Stredajšie rozhodnutie pléna ÚS umožnila novela zákona o organizácii ÚS, ktorú v parlamente schválil vládny Smer-SD v skrátenom režime. Cieľom novely bolo riešiť patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na ústavných sudcov tak zo strany Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Sudcom spravodajcom v prípade Čentéšovej sťažnosti bude Peter Brňák, ktorý pripraví vec na predbežné prerokovanie v senáte. Prvý senát následne rozhodne, či sťažnosť prijme, alebo neprijme na ďalšie konanie.